Strejken försenar och ersätter stora premiärer

Flertalet produktioner har stoppats men även färdiga filmers premiärer påverkas av strejken i Hollywood. Senast A24:s "Problemista", vars premiärdatum skjut upp, och Venedigs hajpade öppningsfilm "Challengers" som nu ersatts, enligt Indiewire.

Mike Faist, Zendaya och Josh O'Connor i "Challengers". Filmen har precis ersatts som öppningsfilm på Venedigs filmfestival som en effekt av strejken i Hollywood. Pressbild.

Mike Faist, Zendaya och Josh O'Connor i "Challengers". Filmen har precis ersatts som öppningsfilm på Venedigs filmfestival som en effekt av strejken i Hollywood. Pressbild.

Foto: Metro Goldwyn Mayer Pictures/AP

Film2023-07-22 14:20

Julio Torres "Problemista" med Tilda Swinton i huvudrollen skulle fått premiär 4 augusti, efter sin världspremiär vid filmfestivalen SXSW i Austin tidigare under 2023.

Nu har independentdistributören A24 pausat premiären på obestämd tid eftersom filmens stjärna inte kan göra pr för filmen. Nyheten kommer tätt inpå rapporterna om att Luca Guadagnino hajpade "Challengers" plockats bort som öppningsfilm vid Venedig filmfestival.

"Hyllar filmen när vi kan"

Distributören Amazon sade då i ett uttalande att "efter noga övervägande med våra partners och utifrån parametrarna som Sag-Aftra har lagt fram för sina medlemmar har vi tagit det svåra beslutet att dra ut 'Challengers' från årets internationella filmfestival i Venedig. Vi ser fram emot att hylla filmen när vi kan göra det med hela rollbesättningen, regissören Luca Guadagnino och filmteamet under ett senare datum."

Premiären för "Challengers" är nu uppskjuten till april 2024 och ersatts av "Commandante" som öppningsfilm på filmfestivalen.

"Dirty Dancing" får vänta till 2025

Även premiären Marc Forsters "White bird" – en spin-off på den populära "Wonder", har skjutits på obestämd framtid efter att ha varit schemalagd till slutet av augusti. Remaken av "Dirty Dancing" från Jonathan Levine skulle haft premiär under våren 2024 men nu flyttats fram till sommaren 2025, rapporterar Deadline.

Detta är bara den senaste nyheten om filmpremiärer som skjutits på framtiden. Känt sedan tidigare är att Disney redan innan strejken bröt ut skjutit upp "Thunderbolts", "Avatar 3" och nästa uppsättning "Avengers".

Fakta: Strejken i Hollywoood

Fackförbundet Sag-Aftra representerar 160 000 skådespelare, etermediajournalister, programledare, dansare, dj:s och stuntartister och har inte utlyst strejk sedan 1980. Bland de 65 000 skådespelarmedlemmar som kan tas ut i strejk märks namn som Meryl Streep, Ben Stiller och Glenn Close.

Facket vill att ersättningar anpassas efter det nya strömningslandskapet som lett till lägre ersättningar. Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, eller går i repris.

De stora film- och strömningsjättarna har heller inte velat avslöja data kring tittarsiffror, något som Sag-Aftra vill se genomlysas av en tredje part för att sedan reflekteras i lönenivåer. Dessutom vill facket bland annat också ha tydligare regler kring artificiell intelligens, som skulle ge skådespelare betalt för användning av AI-genererade bilder av sig själva.

Även de 11 500 manusförfattarna i Writers Guild of America (WGA) strejkar sedan 2 maj och har liknande krav från de stora Hollywoodjättarna.

Senast både manusförfattare och skådespelare i Hollywood strejkade tillsammans var 1960 då skådespelarfacket leddes av blivande presidenten Ronald Reagan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!