– Vi hoppas ju alla att scenerna successivt kan börja öppna under våren eller inom en överskådlig framtid. Jag kan inte uppfatta det här som annat än en signal om att det kanske inte blir så, säger Mikael Brännvall, vd för Svensk scenkonst, till TT.
Anders Tegnell förklarade i en intervju i söndags att det förmodligen inte kan bli tal om några större folksamlingar före sommaren. Smittspridningen är fortfarande relativt hög och uppmaningen om att hålla avstånd kommer att gälla under hela våren.
– Jag har svårt att just nu se framför mig att man under våren kommer att kunna släppa på den typen av restriktioner för stora allmänna sammankomster, sade Tegnell i intervjun med Sveriges Radios "Godmorgon världen".
"Gör oss oroliga"
För teaterinstitutioner och konsertarrangörer som hoppats kunna öppna för publik igen under våren är det en dyster signal.
– Det är klart att det gör oss oroliga utifrån den djupnande ekonomiska kris som scenkonsten befinner sig i, säger Mikael Brännvall och fortsätter:
– Vi har all respekt för folkhälsoaspekten och för att smittskyddsläget går först. Men det är oerhört viktigt att vi får fram en nationell plan för hur scenerna ska kunna öppna igen, hur de ska kunna göra det successivt med stöd av den nya covid-19-lagen och i takt med att smittskyddet medger det.
"Kämpar på"
Peter Fornstam, vd på Svenska Bio tror att Tegnells uttalande mest riktar sig till stora publika tillställningar, och alltså inte berör biografbranschen särskilt mycket. Däremot hoppas han på att regeringen snart kommer med besked om lättnader i restriktionerna.
– Jag hoppas att de ska släppa upp restriktionerna till den 26 februari. Åtminstone en 50-gräns för då öppnar Filmstaden och då vågar distributörerna släppa på filmer och då kan vi också rädda lite av Stockholms sportlovsvecka, säger Peter Fornstam.
TT: Hur stor chans är det tror du?
– Jag kämpar på och är full av kamplust, vi måste ändå tro att vi är i slutet av det här snarare än i början. Biografbranschen har lidit hårt i snart ett års tid, utan att man har kunnat visa att smitta sprids från biograferna. Regeringen har nu en chans att korrigera den här orättvisan med pandemilagen och jag hoppas att de kommer att ta den snart.
Kulturminister Amanda Lind (MP) konstaterar i ett sms till TT att regeringen under februari kommer att remittera ett förslag om mer träffsäkra regleringar för att evenemang ska kunna genomföras smittsäkert.
"Förberedelserna för det påverkas inte" (av Anders Tegnells uttalande, reds anmärkning), skriver hon.
Idéer om vaccinationspass
Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, hade inte räknat med några större arrangemang i vår. För arrangörerna i livebranschen är det sommaren som blir avgörande, säger han.
– På sommaren omsätter livemusikbranschen ungefär hälften av sin årsomsättning på tre månader. Då hoppas ju vi att vaccinationsprogrammen löper på. Den största förhoppningen är såklart att vi inte har någon smittspridning så att vi kan återgå till en någorlunda normal sommar. Men kanske med vissa restriktioner som vi också håller på och arbetar med. Det finns till exempel idéer om vaccinationspass, säger han.
TT: Vad bör beslutsfattarna göra under våren?
– Vi behöver långsiktiga stöd som gör att man ändå kan planera för långsiktiga grejer. Det har till exempel kommit fram förslag om garantistöd. Man kan ju inte planera en festival och dra på sig de kostnaderna om det inte finns någon form av ersättning om den i värsta fall inte skulle bli av, svarar Joppe Pihlgren.