Tysk filmindustri skakas av anklagelser

Den tyske skådespelarstjärnan Til Schweiger har hamnat i fokus för vad som beskrivs som Tysklands metoo-ögonblick. Vittnesmål om våld och mobbning under en filminspelning har väckt en större diskussion om missförhållanden i den tyska filmbranschen – och får kulturministern att höja rösten.

Claudia Roth, Tysklands kulturminister, hotar med att dra in filmstöd för produktioner som inte efterlever reglerna. Arkivbild.

Claudia Roth, Tysklands kulturminister, hotar med att dra in filmstöd för produktioner som inte efterlever reglerna. Arkivbild.

Foto: Michael Sohn/AP/TT

Film2023-05-08 20:00

Det har gått nästan sex år sedan metoo-rörelsen 2017 svepte över världen. Redan från början låg fokus på övergrepp inom kulturbranschen, men den tyska filmindustrin undvek då större skandaler, rapporterar The Guardian.

Men nu verkar tiden ha kommit ikapp tyskarna. Det är tidningen Der Spiegel som har publicerat vittnesmål från 50 personer som arbetade på produktionen av biosuccén "Manta manta – zwoter teil", där Til Schweiger agerade huvudrollsinnehavare, regissör och medförfattare till manuset.

Vittnesuppgifter gör gällande att Schweiger – stjärna i Tyskland och som även synts i Hollywoodfilmer som Quentin Tarantinos "Inglourious Basterds" – återkommande dykt upp kraftigt berusad under inspelningarna, skrikit på teamet, tvingat fram farligt långa arbetsdagar med olyckor som resultat och även ha slagit till en medarbetare.

Hotar dra in stöd

Dessutom ska han under inspelningen av en scen oförberett ha tvingat en kvinnlig skådespelare att klä av sig topless.

Schweiger själv förnekar anklagelserna genom sin advokat.

"Manta manta – zwoter teil" fick mer än 2,1 miljoner euro, motsvarande ungefär 24 miljoner kronor, i statligt stöd och kulturminister Claudia Roth säger att hon vill införa en sorts uppförandekod som filmproduktioner måste följa för att de inte ska bli av med sitt stöd.

– I kulturbranschen finns det tydlig risk för maktmissbruk, sexuella övergrepp och överskridandet av lagar om arbetsmiljö, säger hon och fortsätter:

– Även så kallade artistiska genier lyder under lagen. Tiden då patriarkala grabbar kan utnyttja sina maktpositioner på värsta möjliga sätt borde rimligtvis vara över.

"Öppen hemlighet"

Nora Tschirner, som har spelat mot Til Schweiger i tidigare filmer, uppger att hans beteende har varit en "öppen hemlighet" i flera år.

– Jag tänker inte längre vara en del av det, säger hon enligt The Guardian.

Flera i branschen klivit fram med egna berättelser från andra filmproduktioner.

– Jag är glad att det här nu diskuteras öppet. Från och med nu kommer de individer som utsätts för sådant här inte längre vara isolerade, säger den framstående skådespelaren Caroline Peters.

Regeringens diskrimineringskommissionär, Ferda Ataman, är tydlig. Kulturbranschen är "fast i stenåldern".

– Vi behöver ett fungerande skydd mot diskriminering. Det har vi inte i dag, säger hon.

Fakta: Metoo

I början av oktober 2017 briserade skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt – vilket han senare också skulle dömas för i rätten.

#metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano den 15 oktober uppmanade alla som utsatts för sexuella trakasserier att skriva "me too" som status.

Under hashtaggen vittnade kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp, och både i Sverige och utomlands fick kända profiler lämna sina jobb efter anklagelser om sexuella trakasserier mot kvinnor.

Sverige blev ett av de länder där #metoo uppmärksammades mest. Kampanjen växte med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher. Uppropen samlades under varierande underbenämningar i sociala medier, såsom #tystnadtagning, #medvilkenrätt, #timeout, och #teknisktfel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om