Ukrainska filmskapare skildrar krigets fasor

Två nya dokumentärer från ukrainska filmskapare visas under den pågående Sundancefestivalen i Park City i den amerikanska delstaten Utah.

Belägringen av Mariupol skildras i en ny dokumentär. Arkivbild.

Belägringen av Mariupol skildras i en ny dokumentär. Arkivbild.

Foto: Alexei Alexandrov/AP/TT

Film2023-01-22 05:14

På fredagen visades dokumentären "20 days in Mariupol" som skildrar hur staden Mariupol i början av kriget belägrades och bombades sönder. Journalister som var fast i staden under den ryska belägringen har filmat.

"Iron Butterflies", som premiärvisas på söndagen, berättar om när ett malaysiskt flygplan sköts ner över östra Ukraina 2014.

Riskerade livet

Mstyslav Tjernov, journalist som befann sig i Mariupol när ryska trupper i februari och mars 2021 anföll hamnstaden, säger att han hoppas att hans berättelser från staden "träffar djupare och hårdare" som en dokumentär än vad kortare nyhetsklipp gör.

Bland annat visas hur Tjernov riskerar livet när han skildrar hur ett barn- och mödravårdssjukhus bombades av ryska stridsflygplan. Man får också se hur Tjernov och hans medarbetare försöker lämna Mariupol för att berätta om vad som händer där.

Tjernov säger att händelserna i Mariupol satte ljuset på hur verklighetsfrämmande Rysslands beskrivning av kriget är. Exempelvis sade ryska företrädare att civila inte var måltavlor.

– Man ser i filmen hur jag fortsätter att fråga folk: "Ryska federationen riktar sig inte mot civila?" Och man ser folk svara: "Jo, det gör de".

Desinformation

Även "Iron butterflies" belyser rysk desinformation i samband med att passagerarflygplanet MH17 sköts ner över Ukraina. 298 personer ombord omkom.

Filmen kombinerar nyhetsklipp och bilder från sociala medier med avlyssnat militärt material, för att visa hur den ryska förklaringen gick från att hävda att separatister hade störtat ett ukrainskt militärflygplan till att skylla Kiev för dödsfallen.

Regissören Roman Liubji säger att han försökt hålla sig "vetenskaplig" och undvika att bli arg när han klippte filmen, eftersom han menar att rysk propaganda bygger på känslomässig påverkan.

Inga konsekvenser

Filmen understryker hur de som i sin frånvaro har dömts i en nederländsk domstol för händelsen sannolikt inte kommer att avtjäna några straff.

– Om nedskjutningen av ett passagerarplan inte får konsekvenser för mördarna, då är det svårt att föreställa sig vad som kommer att hända (i framtiden) – om invasionen inte kommer att få konsekvenser, säger Liubji.

En tredje film, "Klondike" från i fjol, uppmärksammas vid festivalen. Den kretsar kring livet i en by som hamnat mitt i flygkatastrofen av det nedskjutna passagerarplanet MH17.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!