"Undervärdera inte Disneys makt"

Norska antirasistisk ungdom hyllar Disneys beslut att varna för rasistiska stereotyper i sina egna barnfilmer.

"Dumbo" från 1941 har försetts med varningstext. Filmens sjungande korparna liknar den tidens nidfigurer av USA:s svarta. Arkivbild.

"Dumbo" från 1941 har försetts med varningstext. Filmens sjungande korparna liknar den tidens nidfigurer av USA:s svarta. Arkivbild.

Foto: Disney

Film2020-10-19 07:30

– Det här är väldigt viktigt. Det är helt fantastiskt. Samhället utvecklas och om man inte vill ta bort filmer med diskriminerande innehåll är det bästa alternativet att skriva texter om att innehållet är stötande eller problematiskt, säger Lina Tinuke Standmyr på norska Antirasistiskt centrums ungdomsavdelning till NRK.

Den som vill se "Dumbo", "Peter Pan" eller "Aristocats" på strömningstjänsten Disney Plus måste nu först se en inledande brasklapp där Disney bland annat konstaterar: "dessa stereotyper var fel då och de är fel i dag".

Förstår då inte tittarna själva att vissa av filmernas figurer är daterade?

– Det är farligt att ta för givet att människor är medvetna om rasismen i den typen av filmer, säger Linda Tinuke Strandmyr till NRK.

– Och det är inte lätt för barn att ha en kritisk blick. Allt barn ser är med och formar deras handlingar. Man ska inte undervärdera den makt Disney har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om