Venedigpremiär för svenska samproduktioner

Från pandemiperspektiv till libanesiska berg. Flera svenska samproduktioner premiärvisas på årets upplaga av filmfestivalen i Venedig.

Scen ur filmen "Isolation", som regisserats av bland andra svensk-franske Olivier Guerpillon. Filmen premiärvisas på filmfestivalen i Venedig. Pressbild.

Scen ur filmen "Isolation", som regisserats av bland andra svensk-franske Olivier Guerpillon. Filmen premiärvisas på filmfestivalen i Venedig. Pressbild.

Foto: Notorius Pictures/Fox in the Snow

Film2021-07-29 12:07

En av filmerna som får världspremiär på filmfestivalen i Venedig är episodfilmen "Isolation", där fem europeiska regissörer skapat varsin kort personlig dokumentär om pandemin, skriver Svenska Filminstitutet i ett pressmeddelande.

Svensk-franske Olivier Guerpillon ("Medan vi lever") är medproducent och har regisserat det svenska bidraget.

"Det känns som en dröm för en regissör att få presentera sin film i Venedig, inte minst när den är så personlig som 'Isolation'. Som producent känns det också helt osannolikt att ha med två långfilmer i Venedig", säger han i pressmeddelandet.

Olivier Guerpillon är också, via sitt produktionsbolag Fox in the Snow, medproducent till Mounia Akls långfilmsdebut "Costa Brava Lebanon", som även den får världspremiär i Venedig.

Filmen, som fått stöd av bland annat Svenska Filminstitutet, är en samproduktion mellan Sverige, Danmark, Norge, Frankrike och Spanien och handlar om en familj som lämnar storstadslivet i Beirut för de libanesiska bergen. Den visas i festivalens nya officiella sektion Orrizonti Extra och har chansen att vinna såväl publikpris som Luigi de Laurentiis-priset för bästa debut.

På festivalen visas också den mexikanska filmen "Sundown" som samproducerats med bland annat Film i Väst, och Hagai Levis HBO-remake av Ingmar Bergmans tv-serie "Scener ur ett äktenskap", där svenska Filmlance är en av producenterna.

Filmfestivalen i Venedig äger rum 1–11 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!