I Venedig pågår just nu den årligen återkommande filmfestivalen – men årets upplaga av världens äldsta festival skiljer sig under rådande coronaläge radikalt från tidigare års mer glamorösa arrangemang.
Organisatörerna har tvingats ta till radikala grepp för att förhindra smittspridning bland deltagarna, och festivalchefen Alberto Barbera beskriver för TT hur man från ledningens sida har arbetat hårt för att överhuvudtaget kunna genomföra arrangemanget.
– När vi bestämde oss för att genomföra festivalen i dessa osäkra tider beslutade vi oss för att se till att alla som kommer hit också ska kunna känna sig trygga – och dessutom komma hem utan att ha blivit sjuka. Därför har vi utarbetat ett antal regler tillsammans med hälsomyndigheten – vilket också har tagit mycket tid, säger han.
"Ett experiment"
Den 77:e upplagan av festivalen på ön Lido i den venetianska lagunen är också på många sätt ett test – som i bästa fall kan bli vägledande för filmevenemang i en tid som kräver att regelverket måste ritas om, enligt Alberto Barbera
– Jag ser det här första internationella evenemanget av den här kalibern som ett viktigt experiment. Visar det sig att de här åtgärderna är effektiva, så kan vi kanske återgå till något slags normalitet och organisera andra typer av filmevenemang.
Reglerna som råder är också stränga. För att överhuvudtaget bli insläppt på festivalområdet skannas besökarna – och överstiger kroppstemperaturen 37,5 grader är det stopp. Väl inne på området råder munskyddstvång såväl utomhus som under filmvisningar och presskonferenser – och den som inte lyder blir snabbt tillrättavisad.
Coronaläget har också lett till att de flesta av de vanligtvis tillresta filmstjärnorna lyser med sin frånvaro – vilket yttrade sig i en lätt uppgiven stämning bland de paparazzifotografer som under onsdagen bevakade landstigningsplatsen vid kanalen intill det klassiska festivalhotellet, Hotel Excelsior – där kamerablixtrarna normalt sett smattrar frenetiskt i festivaltider.
"Samma anda"
Att årets festival må sakna ett element av glamour betyder dock inte att stämningen från tidigare års upplagor har förändrats, säger filmkritikern och journalisten Jan Lumholdt – som i år besöker Venedig för 20:e gången.
– Det här brukar kallas för "den mänskliga festivalen" – och jag anar samma anda i år. Så jag håller verkligen tummarna för att inget går snett.
Enligt Jan Lumholdt har Venedigfestivalen också ett stort symbolvärde just i år.
– I år är det särskilt viktigt att den genomförs. Bara det att det gick att samla människor från så många länder. Till och med vi svenskar är ju välkomna, säger han.
Alberto Barbera å sin sida menar att årets festival är unik – något han även nämnde under presskonferensen på invigningsdagen den 2 september. I samma andetag understryker han också att han hoppas slippa uppleva något liknande i framtiden.
– Vi hoppas att det här blir en unik upplevelse. Vi vet att det blir en festival som skiljer sig från tidigare års – men i branschen finns en enorm vilja att göra en nystart – att ge en signal till publiken och filmindustrin, säger han och fortsätter.
– Vi måste lämna detta dödläge. Självklart måste vi respektera säkerhetsföreskrifterna, men hjulen inom filmindustrin måste börja rulla igen – annars blir konsekvenserna ödesdigra.