Filmrecension: Oväntad romantik vid diskbänken

Clio Barnards "Ali & Ava" handlar om två ensamma själar som möts i en udda men lyckad hybrid mellan romcom och socialrealism.

"Ali & Ava" handlar om kärlek över klass-, generations- och musikgränserna i ett grådaskigt norra England. Pressbild.

"Ali & Ava" handlar om kärlek över klass-, generations- och musikgränserna i ett grådaskigt norra England. Pressbild.

Foto: Foto: Nonstop Entertainment

Filmrecension2022-08-31 09:54

Staden Bradford i norra England verkar vara en plats där solen knappt skiner, och när den gör det är det disigt. Grådaskigheten är påtaglig, inte minst inomhus där inga lampor någonsin verkar vara tända. Men människorna i staden är varma och glada.

Elevassistenten Ava får en dag spontanskjuts av Ali, en hyresvärd med extra energi och före detta radio-dj.

De är så udda det går att vara. Ava har invandrat från Irland och kommer från en annan kultur. Hon är mycket äldre, har fem barnbarn och gillar folkmusik och country. Ali har sitt ursprung i Pakistan, är fortfarande barnlös och har svårt att gå vidare från sin fru Runa, som mest väntar på att skilsmässan äntligen ska gå igenom. Ali är dessutom något av en musiksnobb inom genren elektronisk musik, och han har svårt att acceptera Avas mindre sofistikerade smak för country och folkmusik.

Ali och Ava blir förstås ändå förälskade, och lyckas vända sina olikheter till romantiska sparringmatcher, som en då de dansar i soffan och samtidigt lyssnar på varsin sorts favoritmusik i olika hörlurar.

Men den knoppande kärleken kompliceras av yttre omständigheter. Inte minst Avas vuxna barn, som verkar ha svårt att se henne som något annat än mamma, särskilt efter att pappan har gått bort.

För alla som har sett en Ken Loach-film är miljöerna, det optimistiska tonfallet och kärleken för arbetarklassens hjältar bekant. Clio Barnard har ändå en säregen stil inom diskbänksrealismen, och behöver inte pumpa upp misären eller det politiska budskapet till orimliga höjder.

Egentligen råkar filmen mest utspela sig över klassgränserna. Ava bor i ett område där barnen kastar sten på taxibilar, men där Ali ändå vinner kidsens kärlek genom att pumpa upp volymen på den lokala rapparen.

Clio Barnard har kallat "Ali & Ava" för en musikal, vilket är något av en överdrift, men musiken spelar stor roll och tillåts ta över vissa scener med en kraft som sällan syns på film.

Vad som hade kunnat bli ostigt i en annan regissörs händer hanteras varsamt av Barnard, och Adeel Akhtar och Claire Rushbrook är optimala för sina roller som två lite ensamma sökare som hittar in i varandras famnar.

Ali (Adeel Akhtar) och Ava (Claire Rushbrook) verkar till en början vara ett omaka par, men regissören Clio Barnard får dem att klicka på ett oväntat sätt. Pressbild.
Ali (Adeel Akhtar) och Ava (Claire Rushbrook) verkar till en början vara ett omaka par, men regissören Clio Barnard får dem att klicka på ett oväntat sätt. Pressbild.
Fakta: Ali & Ava

Genre: Drama

Premiär: 2 september 2022

Regi: Clio Barnard

Skådespelare: Claire Rushbrook, Adeel Akhtar, Ellora Torchia

Speltid: 1 timme 35 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om