Filmrecension: Varsamt om hotet mot ekosystemet

Varsamt hanterade livsöden och en smärtsam påminnelse om hur skör relationen mellan människan och naturen är. "Earth: Muted" är en viktig påminnelse om vad som kan hända om människokollektivet inte skärper till sig.

Dokumentären visar genom tre livsöden på hur skör relationen mellan människa och natur är. Pressbild.

Dokumentären visar genom tre livsöden på hur skör relationen mellan människa och natur är. Pressbild.

Foto: Mikael Kristersson

Filmrecension2021-09-22 10:53

I en vacker dalgång i kinesiska Sichuan har de vilda pollinerande insekterna försvunnit. År av överanvändning av bekämpningsmedel, pesticider, har bland annat utrotat dalens alla bin och därmed har de naturliga förutsättningarna för många typer av odling försvunnit. Jordbrukarna tvingas därför pollinera sina träd för hand, ett oerhört mödosamt och tidskrävande arbete. De tvingas också flytta till platser där bina har en möjlighet att överleva, eller försöka bosätta sig där det fortfarande finns vilda bin kvar.

"Earth: Muted" följer tre familjer som tvingats anpassa sina liv efter dalens öde. Päronodlaren Xingyuan och hans familj, som måste pollinera alla fruktträd för hand. Körsbärsbonden Zhixun, som bor på den sida av dalen där det fortfarande finns vilda pollinatörer kvar. Biodlarna Donghu och Qingfang som har tvingats fly dalen större delen av året för att i stället bosätta sig där deras bin inte dör, vilket samtidigt betyder att de måste lämna sin lilla dotter hos hennes farföräldrar under långa perioder.

Alla tre utgör de både fängslande och fascinerande livsöden, skickligt förvaltade i ett mjukt, långsamt tempo av filmarna Mikael Kristersson, Åsa Ekman och Oscar Hedin. Familjernas kamp är också en tydlig illustration av hur skör relationen mellan människa och natur är – och att det är människan som är orsaken till den skörheten.

Den kinesiska dalen är inte den enda i världen där pollinatörerna har försvunnit, och vetskapen om att jordens ekosystem är under starkt hot gör den varsamt berättade och mycket vackert filmade "Earth: Muted" till en oerhört viktig påminnelse om vad som kan hända om människokollektivet helt enkelt inte skärper till sig, och det snart.

Biodlaren Donghu Chen tillsammans med sin lilla dotter Jingjing. Pressbild.
Biodlaren Donghu Chen tillsammans med sin lilla dotter Jingjing. Pressbild.
Fakta: "Earth: Muted"

Genre: Dokumentär

Premiär: 24 september

Medverkande: Xingyuan Cao, Zhixun Ye, Qingfang Zhang med flera.

Regi: Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin

Speltid: 1 timme 10 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + + +

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!