80-åriga filmen behåller rekordet

Kassarekord? Publiksuccé? Visst är det många som har sett ”Avengers: endgame”, men statistiken avslöjar att världens mest sedda film är betydligt äldre.

Foto:

FILMSPANING2019-05-29 09:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kassasuccé! Största publikrusningen någonsin! Bästa premiärhelgen!

Filmbolagen gillar att skryta om sina framgångar, och med inflationens hjälp är det inte svårt att klå tidigare rekord. Senast är det "Avengers: Endgame" som dragit storpublik, och TT har basunerat ut att superhjältefilmen är på väg att slå alla tidigare rekord.

Men så enkelt är det inte.

Den största publiksuccén på bio är en 80-åring som ingen kan rå på.

Webbsajten boxofficemojo.com har alla aktuella siffror. Där kan man se att i reda pengar räknat är "Avengers: Endgame" nu den näst mest inkomstbringande filmen i USA, med en intäkt på knappt 804 miljoner dollar – hittills. Bara "Star wars: the Force awakens" (2015) har tjänat mer pengar. Men om man i stället väljer kolumnen "Adjusted for inflation", alltså omräknat med hänsyn till inflationen, ser man vilken film som egentligen är den största succén i historien.

På den listan har "Avengers: Endgame" bara nått plats 19. Ohotad etta är fortfarande "Borta med vinden", från 1939.

Hur kan det komma sig, att en fyra timmar lång, uråldrig snyftare lockat fler biobesökare än någon annan film? Det triggar onekligen fantasin.

1939 var världens befolkning betydligt mindre än i dag, och mindre köpstark. Å andra sidan fanns ingen tv som konkurrerade.

Kanske fyra timmars verklighetsflykt var särskilt lockande just det året, när Andra världskriget just brutit ut? Kanske publiken kom för att det var ovanligt med färgfilm?

Om man läser på lite framkommer att "Borta med vinden" blev en favorit som fick nypremiär gång på gång i 40 år, och det bestående publikintresset har den gemensamt med andra långliggare på topplistan.

Det har inte blivit av att jag sett "Borta med vinden", trots att den stått i min dvd-hylla i några år. Speltiden och åldern har avskräckt, men härom dagen var det dags.

Första halvtimmen är en fjantig, föråldrad återblick på sydstaternas glansdagar, med plantager och slavar. Men berättelsen griper tag när inbördeskriget bryter ut, och den okuvliga, osympatiska Scarlett, spelad av Vivien Leigh, växer efter hand till en helt unik huvudperson.

Det är fullt begripligt att den här härliga melodramen behållit sin dragningskraft.

Och vad ligger tvåa på listan? Jo, "Stjärnornas krig" från 1977. Trea är "Sound of music" från 1965. Resten av tio-i topp ser ut så här: 4 "E.T." (1982), 5 "Titanic" (1997), 6 "De tio budorden" (1965), 7 "Hajen" (1975), 8 "Doktor Zjivago" (1965), 9 "Exorcisten" (1973) och på tionde plats, äldst men vackrast: Disneys "Snövit" från 1937.

Men kämpa på, "Avengers: Endgame". Kanske du kan slå "Star wars episod I" från 1999 som ligger på plats 18.

Clark Gable och Vivien Leigh i "Borta med vinden" från 1939.
Clark Gable och Vivien Leigh i "Borta med vinden" från 1939.