Blond docka utmanar alla våldsamma manliga hjältar

Indiana Jones, Batman och Ethan Hunt slåss med atombombens fader om biobesökarna i sommar – men intressantare än alla våldsamma män är en blond docka av plast.

"Barbie" med Ryan Gosling som Ken och Margot Robbie i titelrollen.

"Barbie" med Ryan Gosling som Ken och Margot Robbie i titelrollen.

Foto: Warner bros

Filmspaning2023-06-16 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den skäggige mannen vänder sig om. Där står en annan, lika skäggig man. De var barndomsvänner, men ödet skilde dem åt och nu möts de igen som 30-åringar. 

De tittar på varandra. "Snyggt skägg", säger den ene. "Du med", säger den andre. 

undefined
Ur den italienska filmen "De åtta bergen".

Det dröjer länge innan de börjar prata med varandra på riktigt, om vad som egentligen hände. De är ju män, så de måste bygga ett hus först. Men den italienska filmen "De åtta bergen" erbjuder en rejäl dos frisk luft efter ett par andefattiga månader på bio: svindlande scener bland bergstopparna, trovärdiga karaktärer och spröd musik av svenske Daniel Norgren. 

undefined
Miachael Keaton som Batman, tillsammans med Ezra Miller i "The Flash"

Lika höga toppar når inte bioaktuella "The Flash", men efter en lång period där både Marvel och DC verkar ha glömt hur bra superhjältefilmer de faktiskt kan göra är det här räddningen – eller genrens sista, flämtande andetag. Precis som "Spiderman: No way home" väcker den liv i tidigare generationer av superhjältarna, bland annat är Michael Keaton tillbaka som Batman efter drygt 30 år. 

Och fler gamla beprövade hjältar är att vänta i sommar. Du som blir arg och orolig när en svart flicka spelar "Den lilla sjöjungfrun" kan andas ut och tryggt gå på bio för att se vita, våldsbenägna män. 

Den senaste tiden har bjudit på "John Wick 4" och den tionde "Fast and furious"-filmen. Snart tar Indiana Jones på sig hatten igen, för sitt femte äventyr. 

undefined
Harrison Ford, 80 år, på premiär för "Indiana Jones and the dial of destiny".

Harrison Ford är ett par månader äldre än Joe Biden men något piggare och får dessutom stöd av digital föryngring i de scener som utspelar sig förfluten tid. Han har redan gjort ett ärevarv, och återkommit till sina ikoniska roller i "Indiana Jones och kristalldödskallens rike" (2008), "Star wars: The Force awakens" (2015) och "Blade runner 2049" (2017) och nu...gör han ett ärevarv till. Nästa år, när Joe Biden siktar på omval, gör Harrison Ford entré i Marvels nya "Captain America" – dock inte i titelrollen.   

Två veckor efter Indiana Jones är Tom Cruise, 60 år, tillbaka som Ethan Hunt i "Mission: impossible – Dead reckoning part one". Den här gången är uppdraget så omöjligt att det fortsätter nästa år. 

undefined
Cillian Murphy i "Oppenheimer".

Lite mindre handgemäng men desto fler dödsoffer kan vi förvänta oss när vi återvänder till atomålderns början. Just nu kan man se provsprängningar på avstånd i Wes Andersons prilliga 50-talsskildring "Asteroid city", och 21 juli är det dags för Christopher Nolans "Oppenheimer", om atombombens fader. 

Det kan bli sommarens mest strålande film, med foto av svenske Hoyte Van Hoytema och musik av Ludwig Göransson från Linköping. 

undefined
"Barbie" med Ryan Gosling som Ken och Margot Robbie i titelrollen.

Samma dag är det premiär för en film om en leksak: "Barbie". Filmen må se rosa och plastig ut, men det här är ingen menlös reklamfilm riktad till barn. 

Regisserar gör Greta Gerwig, som gjort "Lady Bird" (2017) och "Unga kvinnor" (2019). Manus har hon skrivit tillsammans med sin sambo Noah Baumbach, känd för en rad filmer i Ingmar Bergmans och Woody Allens anda som "The squid and the whale" (2005), "While we're young" (2014), "Marriage story" (2019) med flera. Han har även jobbat med Wes Anderson och skrivit manuset till "Madagaskar 3" (2012). Hans senaste film, "Vitt brus" på Netflix, var bland de bästa jag såg under hela 2022.  

Med dem vid rodret kan vi vänta oss en smart, ironisk och annorlunda saga om Barbies möte med verkligheten. Och med Margot Robbie – bland annat känd som superhjälten Harley Quinn – i huvudrollen kan det bli nästan hur bra som helst. 

Tom Cruise i en tidigare del av "Mission: impossible"
Tom Cruise i en tidigare del av "Mission: impossible"