Hemmakväll med Black Widow och Kylo Ren

Noah Baumbachs film "Marriage story" är inspirerad av både Ingmar Bergman och Woody Allen. Men jag tänker ju lite på "Star wars" också, förstås.

Foto:

Filmspaning2019-12-11 08:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Första bilden i "Marriage story": Scarlett Johansson är kortklippt, har polokrage och tittar rakt in i kameran. Hon ser ut som Bibi Andersson i "Persona" från 1966. Det är inte den enda blinkningen till Ingmar Bergman när Noah Baumbach ger oss sina scener ur ett äktenskap. 

Snart dyker Wallace Shawn upp som väldigt pratsam och självupptagen New York-skådis. Det är en blinkning till Woody Allen, som gjort flera filmer med Shawn. I "Manhattan" (1979) var han exmake till Diane Keatons karaktär, i "Radio days" (1987) var han Den Maskerade Hämnaren. 

Att Noah Baumbach går i dessa giganters fotspår är ingen nyhet, men i "Marriage story" känns det som om han tackar sina förebilder innan han överträffar dem bägge. 

Baumbach, född 1969 i Brooklyn, är son till två filmkritiker. Han fick sitt genombrott med uppväxtdramat "The squid and the whale" 2005. Han har gjort sig känd för både nerviga och roliga dramer med relationer i fokus, men har även samarbetat med Wes Anderson och skrivit manuset till animerade barnfilmen "Madagaskar 3". 

Baumbach är gift med Greta Gerwig. "Frances Ha" skrev de tillsammans med henne i huvudrollen, deras nästa gemensamma projekt är "Barbie" som Gerwig ska regissera. 

Jag tyckte mycket om Baumbachs "While we're young" (2014). Jag vill gärna se mer sånt på bio, men "Marriage story" visas bara på Netflix. Så det blev en hemmakväll i lördags, i bästa tänkbara sällskap. 

Scarlett Johansson, bland annat känd som superhjältinnan Black Widow i "Avengers", väcker sympati med sin roll som kvinnan som vill ut ur skuggan av sin dominerande man. 

Adam Driver väcker lika mycket sympati i rollen som pappan som inte vill förlora sin son. Han för tankarna till Max von Sydow i Bergmans filmer. Båda är jättar, starka på utsidan och sköra på insidan.   

"Det här är rollen alla alltid kommer att komma ihåg", skrev Dagens Nyheter i fredags. 

Nja, kanske. Men Adam Driver är ändå mest känd som den hetlevrade Kylo Ren i de nya "Star wars"-filmerna. Det är bara en vecka kvar till premiären på sista episoden, "The rise of Skywalker", och då får vi veta om Kylo Ren ska fortsätta i sin morfar Darth Vaders fotspår. 

Han har redan dödat sin läromästare, Snoke, och sin egen far, Han Solo. Men den förste han dräpte, i sin första scen i "The Force awakens", var en karaktär spelad av Max von Sydow.

Väldigt freudianskt, som Woody Allen skulle säga. 

Greta Gerwig, författare, regissör och skådespelare, tillsammans med maken Noah Baumbach, författare och regissör, på Oscarsgalan 2018.
Greta Gerwig, författare, regissör och skådespelare, tillsammans med maken Noah Baumbach, författare och regissör, på Oscarsgalan 2018.
Karta: Brooklyn