Lite krig, skräck och Helan & Halvan

Downton Abbey, Star wars, medelålders män som gör saker tillsammans – och så en rejäl dos libanesisk överlevnadskonst på det. Filmspanaren bjuder på några utdrag ur sin dagbok.

Män som gör saker tillsammans: Steve Coogan som San Laurel och John C reilly som Oliver Hardy i "Helan och Halvan".

Män som gör saker tillsammans: Steve Coogan som San Laurel och John C reilly som Oliver Hardy i "Helan och Halvan".

Foto:

FILMSPANING2019-04-03 09:25
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndag. Engelsmännen går glatt ut i krig. ”Det var bara ett jobb, och vi gjorde det”, berättar soldaterna i dokumentärfilmen om Första världskriget: ”They shall not grow old”. De svartvita bilderna från 1914 ackompanjeras av intervjuer som BBC gjorde på 60-talet, och det är idel käcka gossar som berättar glada minnen om det härliga kamratskapet i armén.

Sedan kommer de till fronten, bilderna blir i färg, ljud läggs till, tyskarna börjar skjuta och kriget som tog slut för hundra år sedan blir verkligt.

Några varsamt handkolorerade bilder på fötter med kallbrand får mig att börja må illa. Tack, det räcker nog så med Första världskriget för min del, tänker jag.

Tisdag. I ett plötsligt infall plockar jag fram min bortglömda”Downton Abbey”-box. Jag såg ju aldrig andra säsongen, det är hög tid nu. Innan jag vet ordet av är jag tillbaka i Första världskrigets skyttegravar.

Fredag. Jordan Peeles smarta skräckfilm ”Us” börjar med en återblick till 80-talet. En liten flicka får en tröja av sin mamma med motiv från Michael Jacksons ”Thriller”. Aj då, tänker jag, Michael Jackson har ju just blivit persona non grata efter dokumentären om pojkar och övergrepp. ”Hoppas den inte skrämmer dig”, säger mamman om tröjan och det är oavsiktligt roligt.

Samma kväll chockas Sverige av en annan dokumentär på SVT Play: den om Josefin Nilsson och mannen som misshandlade henne.

Lördag. Engelsmännen vill inte se Helan och Halvan längre. Det är 50-tal, Stan Laurel och Oliver Hardy är två föredettingar på turné inför halvfyllda teatrar. Men så småningom kommer publiken – och konflikterna.

”Helan och Halvan”, med John C Reilly och Steve Coogan i huvudrollerna, är ett bitterljuvlt och härligt sentimentalt porträtt av två män som arbetar bäst tillsammans. En lika helgjuten feelgoodfilm som Oscarsvinnaren ”Green book” – även det en berättelse om två män på turné.

Onsdag. Första bilden från "Star wars: episod IX" läcker ut på nätet. I december ska sista striden utkämpas. Redan i april är det slutstrid i "Avengers" och i maj står sista slaget i "Game of thrones". Vad ska vi se fram emot 2020?

Lördag. Och där är Första världskriget igen! Året är 1919, en enarmad soldat återvänder från Europas slagfält till cirkusen i Amerika, och får hand om en liten elefant med ovanligt stora öron. Tim Burtons otecknade nyversion av "Dumbo" är tjusig men lite mesig. Danny Elfmans musik får dock betyget fem flygande elefanter.

Måndag. Två andra herrar på resa tillsammans. I den libanesiska filmen "Kapernaum" är det streetsmarta tolvåringen Zain och ettårige etiopiern Yonas som säljer Tramadol på gatorna i Beirut. Rasande, rörande och rolig film – och slutscenerna träffar som två varma missiler, rakt i hjärtat.

På drift i Beirut: Yonas (Boluwatife Treasure Bankole) och Zain (Zain Al Rafeea) i Nadine Labakis film "Kapernaum".
På drift i Beirut: Yonas (Boluwatife Treasure Bankole) och Zain (Zain Al Rafeea) i Nadine Labakis film "Kapernaum".