Björn Ulvaeus i exklusiv intervju

De hade vunnit Eurovision Song Contest och blivit världsberömda. 1975 återvände Björn Ulvaeus och resten av ABBA till folkparken i Gamleby.

Björn Ulvaeus berättar om turnerandet i folkparkerna och Gamleby folkparks betydelse.

Björn Ulvaeus berättar om turnerandet i folkparkerna och Gamleby folkparks betydelse.

Foto: Karin Hertz

Gamleby/Västervik2019-07-21 09:00

Onsdagen den nionde juli 1975 kom den världsberömda gruppen ABBA till Gamleby folkpark. Förberedelserna tog flera timmar och 3 542 personer betalade inträde.

Jag träffar Björn Ulvaeus i lobbyn på Slottsholmen i Västervik och vi tittar på gamla tidningsklipp. "ABBA lockade och tände 4 000" var rubriken i Västerviks-Tidningen den tionde juli 1975.

Året innan hade ABBA vunnit Eurovision song contest.

Hur var det att komma tillbaka till Gamleby efter att ha slagit igenom internationellt?

– Jag kommer inte ihåg jättemycket, men jag tror att det måste ha varit ganska speciellt. Jag tror att jag var stolt över att komma tillbaka till "min" folkpark, som Gamleby hade blivit, och denna gång mer internationell än tidigare. Det var jag nog ganska stolt över och det var säkert folk som jag kände i publiken. Det blev lite speciellt, säger Björn Ulvaeus.

LÄS MER: HOn slog publikrekord i folkparken

LÄS MER: "Jag minns festen på parkeringen"

LÄS MER: Så firar de när parken fyller 70 år

LÄS MER: Chansade och bokade okänd Lundell

Gamleby folkpark betyder mycket för honom och han berättar att även Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad tycker att Gamleby folkpark är den folkpark i Sverige som representerar samtliga svenska folkparker. Gamlebyparken är dessutom uppbyggd på ABBA-museet i Stockholm.

– Det är den folkpark som jag kommer i håg bäst av alla. Den var alltid en av de bästa backstage. Många gånger fick man klä om i en vagn och springa genom publiken. I Gamleby har de alltid tänkt på artisterna. Och bland artisterna är Gamleby folkpark en av de mest omtyckta, säger Björn Ulvaeus och räknar upp fler bra saker.

– Det kom ofta mycket folk. Det var lätt att lasta in och trevliga omklädningsrum där det alltid fanns smörgåsar.

Han nämner också det naturliga auditoriet i bergssluttningen.

Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad var alla kända var för sig. När de började spela tillsammans hade gruppen inget namn, de kallades vid förnamn. Namnet ABBA är inget de kom på själva. De blev kallade ABBA i radion.

– Till slut hade vi inte något val, de kallade oss ABBA hela jävla tiden. Det var väl klumpigt långt att säga våra namn.

Kvällstidningen GT anordnade till slut en tävling där läsarna skulle komma med förslag.

– Jag hade tänkt mig ett häftigt namn som Rolling stones eller Northern lights, men typ 85 procent tyckte att vi skulle heta ABBA. Så då ringde vi till konservfabriken och frågade om det var okej. "Ja, så länge ni inte håller på med sillinläggning går det bra", sa de, säger Björn Ulvaeus och tillägger att han då tyckte att det var ett uruselt namn.

– Men jag får väl trösta mig med att The Beatles inte heller är så bra...

Björn Ulvaeus spelade i Gamleby folkpark redan på 1960-talet med Hootenanny singers. 1963 fick bandet sin första hit och under flera år inledde de folkparkssäsongen i Gamleby på valborgsmässoafton. Han minns att Hootenanny singers provspelade inför alla folkparkers artistbokare hösten 1963 och därefter strömmade jobben in.

– Vi hade 140, 150 jobb en sommar. Ibland spelade vi på tre ställen på en dag. Det var jävligt jobbigt, men det gjorde alla andra också, säger Björn Ulvaeus och berättar att Hootenanny singers hitlåtar avlöste varandra under de här åren.

– I mitten av 60-talet var vi, tillsammans med Hepstars och Sven Ingvars de mest dragande namnen i folkparkerna.

Vi återvänder till ABBA. 1973 kom Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Anni-Frid Lyngstad trea i svenska melodifestivalen med "Ring, ring" och den sommaren åkte gruppen på folkparksturné. Rubriken i Västerviks-Tidningen dagen efter lyder "Björn, Benny, Agnetha och Frida lockade storpublik i Gamleby".

– Det är en samspelt och samsjungen grupp som uppenbarligen trivs tillsammans, skrev VT-journalisten Folke Magnusson.

Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog var nyblivna föräldrar den här sommaren. Dottern Linda var fyra och en halv månad.

I Västerviks-Tidningen lördagen den sjunde juli finns en bild på den lilla familjen och en kort artikel om att Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog hade döpt sin dotter dagen innan. Rubriken är "Linda Elin är viktigare än parker och svensktopp".

Hur var det att turnera med en liten bebis?

– Det var jättejobbigt, vi hade inte riktigt tänkt att det skulle bli det. Vi hade med oss en barnflicka då. Men att vi hade fått barn var en stor orsak till att vi inte turnerade sen.

1974 vann de Eurovision song contest med låten "Waterloo". Den sommaren var gruppen bokad för en folkparksturné, precis som året innan.

– Vi hade inte räknat med att vinna, inte jag i alla fall, säger Björn Ulvaeus.

Över en natt blev ABBA världsberömda och direkt efter vinsten satte sig alla fyra ner för att bestämma hur de skulle gå vidare.

– Vi analyserade vad vi kunde göra för att bättre ta hand om våra karriärer. Vi ville göra det på ett bättre sätt än andra Eurovision-vinnare.

Erbjudanden kom från alla håll och de bestämde sig för att ställa in folkparksturnén det året.

– 1975 gjorde vi en kort sommarturné, vi turnerade nästan inte alls efter att vi vunnit, säger Björn Ulvaeus och berättar att han och Benny Andersson istället satsade på att skriva låtar.

– Vi fick konstnärlig frihet. Det var inte längre någon som sa när vi behövde vara färdiga.

Och nu när vi sitter här på Slottsholmen i Västervik 45 år senare konstaterar Björn Ulvaeus att beslutet att välja låtskrivandet före turnerandet var rätt beslut.

– Det är anledningen till att vi sitter här i dag.

Gamleby folkpark 70 år

I år firar Gamleby folkpark 70-årsjubileum och det uppmärksammar vi med en serie reportage från olika tidsepoker.

https://www.vt.se/kultur-noje/hon-slog-publikrekordet-i-folkparken-om6147197.aspx

https://www.vt.se/nyheter/vastervik/jag-minns-festen-pa-parkeringen-om6149732.aspx

https://www.vt.se/kultur-noje/sa-firar-de-nar-parken-fyller-70-ar-om6147204.aspx

https://www.vt.se/nyheter/vastervik/chansade-och-bokade-okand-lundell-om6156694.aspx

Gamleby folkpark 70 år

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!