Sagorna om gräshoppan och grodan skapades av Thomas Funck. Redan på 1950-talet framfördes berättelserna i radio, till att börja med av skådespelare men senare av Thomas själv.
Thomas Funck levde sina sista levnadsår i Hallingeberg. Sonen Mikael Funck, som bor på orten och är verksam på Hallingebergs teater, har tillsammans med halvsystern Emelie Bergholm botaniserat i Thomas Funcks efterlämnade lådor med manus och rekvisita. Manusskatten är stor.
– Jag har en hel bokhylla, två meter hög och två meter bred, som är full med alla möjliga sorters manus, säger Mikael Funck och berättar att två hyllmetrar är fyllda med Kalle Stropp-manus.
Thomas Funck skrev en sång till varje radioinslag, totalt blev det 480 stycken. Två flyttkartonger är fyllda med notblad.
Emelie Bergholm och Mikael Funck har redan börjat arbeta med manusen om Kalle Stropp och grodan. Emelie illustrerar och Mikael skriver. Böckerna är tunna häften och handlar bland annat om när Kalle Stropp och grodan Boll flyger. Hittills har fyra radioavsnitt blivit böcker.
– Thomas hade en underbar, lite underfundig humor, säger Emelie och berättar att budskapet är att man ska vara snäll och värna om djur och natur.
– Det är budskap som behövs i dag, tillägger hon.
– Allt vi gör om Kalle och grodan ska genomsyras av positivitet och att vara snäll och glad. Det är det vi vill uppnå, säger Mikael.
En stor del av intäkterna från utgivningen går till välgörande ändamål som speglar grundtanken.
– Det är ett av de primära målen. Vem vet, det kanske kan bli någon form av stiftelse så småningom som kan verka för det fina, funderar Mikael.
Arbetet med Thomas Funcks manus har bara börjat.
– Vi tänker ge ut en bok i månaden, då kan vi hålla på med det i 38 år, säger Emelie.
Syskonen planerar också att nå ut internationellt med böckerna. Idén kom när teaterbesökare ville skicka böcker till släktingar i Tyskland och Australien.
– Då förstod vi att det finns ett intresse även utanför Sverige, säger Mikael.
Planen är att till att börja med översätta böckerna till engelska, lägga ut dem till försäljning på nätsajterna Ebay och Amazon och se vad som händer.
Emelie och Mikael har vaga planer om att skapa "Kalle och grodans värld". Men det ligger väldigt långt in i framtiden.
– Det finns tankar om det, men vi låser oss inte vid något. Vårt mål är inte konkret, det är mer vilken känsla det ska ge och vad det ska kunna gagna. Vi börjar med böckerna, säger Mikael.