Besökstapp för museer efter skärpta coronaråd

Efter Folkhälsomyndighetens skärpning av råden kring vistelser i inomhusmiljöer väljer många att avstå från museibesök.
–De nya råden slår enormt hårt mot oss, säger Sophie Allgårdh, intendent vid Thielska galleriet.

Thielska galleriet i Stockholm är ett museum som drabbats av Folkhälsomyndighetens skärpta råd. Arkivbild.

Thielska galleriet i Stockholm är ett museum som drabbats av Folkhälsomyndighetens skärpta råd. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Hälsa och sjukvård2020-11-01 21:05

Folkhälsomyndigheten avrådde under den gångna veckan från vistelser i inomhusmiljöer som museer, bibliotek och badhus – vilket ledde till att många museer också valde att stänga sina portar för besökarna.

I Stockholm har bland andra kommunala museer som Stadsmuseet och Medeltidsmuseet slagit igen portarna för publiken fram till den 19 november – och de museer som trots allt valde att hålla öppet rapporterar om ett tydligt besökstapp under Allhelgonahelgen.

Karin Sidén, chef för Valdemarsudde på Djurgården i Stockholm, säger att minskningen i antalet besökare under den gångna helgen har varit mycket märkbar.

– Vi märkte av det direkt. Under fredagen minskade antalet besökare med hälften – och detsamma gällde för lördagen, säger hon.

Enligt Karin Sidén råder det sedan pandemins början stränga regler på Valdemarsudde, där endast 60 besökare får vistas på samma gång i museets samlade lokaler – och en vakt står också vid entrén för att räkna besökarna.

"Trygg plats"

Ytterligare ett museum som fortsätter att hålla öppet är Millesgården på Lidingö utanför Stockholm.

Enligt Onita Wass, vd för museet och utställningshallen, har man kunnat se en successiv minskning av antalet besökare under coronapandemin, men att stänga museet efter de nyligen skärpta råden är inte aktuellt.

– Jag känner att vi kan hålla öppet på Millesgården – speciellt nu när vi har så få besökare. Vi kan erbjuda en trygg plats för människor som trots allt behöver komma hit, säger hon.

Onita Wass säger att man dock kommer att diskutera ett eventuellt krav på förbokning av biljetter för att ytterligare coronasäkra utställningshallen.

– Nu har vi så få besökare att det inte behövs, men det är ytterligare ett sätt att säkerställa att antalet besökare inte överstiger 50.

"Slår enormt hårt"

Även Sophie Allgårdh, intendent vid Thielska galleriet i Stockholm, rapporterar om ett markant besökstapp under den gångna helgen efter de skärpta råden från Folkhälsomyndigheten.

– Vi märker av en tydlig nedgång – under helgen har vi haft ungefär en tredjedel av det antal besökare vi vanligtvis har.

Enligt Sophie Allgårdh höll museet också stängt under en period i våras– och säger att man först nu börjat repa sig från besökstappet då.

– De nya råden slår enormt hårt mot oss, då vi är en stiftelse med skör ekonomi och är beroende av våra entréintäkter.

Också från andra platser i landet har Folkhälsomyndighetens skarpare tongångar fått effekter för museinäringen. Nilas Hultman, guide vid Malmö konsthall, berättar om en minskning i antalet besökare under Allhelgonahelgen.

– Vi har haft ett något sjunkande besöksantal ända sedan coronan slog till, och i helgen minskade antalet besökare minskat ytterligare – om än inte katastrofalt mycket.

Enligt Onita Wass hoppas man också från Millesgårdens sida kunna fortsätta att hålla öppet för besökare – trots skärpningen av Folkhälsomyndighetens råd.

– Vad vi har upplevt under den här tiden att folk känt ett behov av att komma hit – och då vill vi möta upp för det behovet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!