Publikbesked gör kulturbranschen uppgiven

Folkhälsomyndigheten vill att regeringen drar i bromsen och skjuter på de lättnader i restriktioner som skulle ha införts den 11 april. Det gäller till exempel de nya publiktaken. Svenska Bios vd Peter Fornstam är uppgiven och förtvivlad.

Folkhälsomyndigheten begär att införandet av de nya publiktaken införs i maj i stället för i april. Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten begär att införandet av de nya publiktaken införs i maj i stället för i april. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-30 09:07

Smittoläget i Sverige är så allvarligt att Folkhälsomyndigheten ber regeringen att avvakta med en rad förändringar i den så kallade begränsningsförordningen. Det handlar till exempel om deltagarantal för allmänna sammankomster och offentliga evenemang som teaterföreställningar och konserter.

Myndigheten vill att regeringen avvaktar med de nya publiktaken till den 3 maj.

"Bara förtvivlad"

Svenska Bios vd Peter Fornstam är uppgiven.

– Man blir bara förtvivlad. Det är ju så ologiskt. Ett gym eller ett museum kan ta emot 500 besökare. Från Folkhälsomyndigheten har man skrivit att man inte kan spåra någon smittspridning från biografer. Jag förstår inte varför det är så viktigt att fortsätta slå på vår verksamhet, säger han.

TT: Vilken roll spelar ett par veckor i det här läget?

– Jättestor roll, säger Fornstam.

– Nu börjar filmerna att rulla på och världsmarknaden, framför allt USA, har börjat öppna upp. Vi har filmer som väntar på att släppas ut. Filmer som “Wonder Woman" går direkt till streaming och vi får aldrig chans att visa dem. Varje dag för oss är en förlust.

Även Dramaten står redo att öppna igen så fort man får tillstånd att spela för en publik på 50 personer.

– Vi är helt startklara, vi har en lång rad föreställningar som antingen hade premiär i höstas eller som precis är framme vid premiär. Vi har en gigantisk bank med föreställningar. Säger de att vi kan öppna i övermorgon så kör vi i gång direkt, säger teaterchefen Mattias Andersson.

Framförhållning

Joppe Pihlgren, verksamhetschef på Svensk Live, är dock inte förvånad över beskedet och framhåller att våren mer eller mindre redan är borträknad. Nu handlar den stora frågan om vad som kommer att kunna genomföras i sommar.

– Och då behöver man lite framförhållning för att veta vad man kan planera att göra, säger han.

Kungliga Operan har sneglat på smittspridningen och utgått från att det inte blir någon lättnad under våren. Även Riksteatern har redan ställt in vårens turnerande verksamhet och satsar i stället på hösten.

– Vi satsar alla kort på att komma i gång från augusti september. Som det ser ut nu är det en höst precis som vanligt, med reservation för att föreningarna kanske behöver stöd om publiken inte rusar ut direkt för att se scenkonst, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern.

Friluftsmuseet Skansen öppnar dock som planerat den första april och har enligt vd Johan Brattmyhr aldrig haft så mycket att tänka på inför en öppning. Antalet gäster under en dag är begränsat till 5 000 personer och under påsk säljs biljetterna bara genom förköp. Museiverksamheten flyttar utomhus – allt för att det inte ska uppstå folksamlingar.

– Vi har verkligen slitit för att gästerna ska känna att det är tryggt och säkert.

Hopp om återstart

Regeringen har föreslagit att det nuvarande publiktaket på åtta personer ska kunna anpassas efter om arrangemanget är inomhus eller utomhus och om det finns anvisade sittplatser eller inte.

Det tidigare beskedet om vissa lättnader i april har fått kultur- och nöjesverksamheter att hoppas på att kunna köra i gång igen, även om det skulle bli i liten, smittsäker skala.

Till exempel föreslogs att evenemang inomhus med sittande publik skulle kunna få ha en publik på max 50 personer och utomhusarrangemang högst 100 deltagare. Tanken är att taken sedan stegvis ska höjas när virusläget förbättras.

Fakta: Publikrestriktioner

29 mars 2020 blev en publikgräns på 50 personer huvudregeln för allmänna sammankomster.

22 oktober meddelade regeringen att sittande publik på högst 300 personer tillåts på kultur- och sportevenemang från den 1 november, med högst två personer i varje sällskap.

16 november 2020 sänktes taket från 300 till åtta personer för allmänna sammankomster. Restriktionerna trädde i kraft den 24 november.

26 februari 2021 definierade Folkhälsomyndigheten i sitt remissyttrande tre olika smittlägen och angav publiktak utifrån dessa. Vid det sämsta smittoläget är gränsen för sittande publik inomhus 50 personer, vid ett något bättre 300 personer. Först vid ett tredje scenario, då sjukvården har goda förutsättningar att klara vården av covidpatienter, tas begränsningen för inomhuspublik bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!