Med 760 tecken är Rökstenen vid sjön Tåkern i Östergötland världens längsta runskrift. Den handlar bland annat om en far som sörjer sin son. I höst uppmärksammades runskriften i Rök genom den populärvetenskapliga boken ”Rökstenen och världens undergång” av professorn i runologi, Henrik Williams.
Boken presenterar och utvecklar en nytolkning av den gåtfulla runstenen gjord av Henrik Williams och tre andra forskare, inklusive en religionshistoriker och en arkeolog. De går emot den traditionella uppfattningen om att Rökstenen bara beskriver hjältebragder, kungar och krig och kommer fram till att runorna i Rök också handlar om rädslan för en stundande klimatkatastrof.
Den tvärvetenskapliga forskningsgruppen utgick bland annat från tidigare forskning gjord av just ledamoten i Svenska Akademien, Bo Ralph.
Ralph, även professor emeritus i nordiska språk, vid Göteborgs universitet, har forskat om Rökstenen i mer än 20 år och nu presenteras hans tolkningar i "Fadern, sonen och världsalltet. En nytolkning av runinskriften på Rökstenen".
Verket består av två volymer – sammanlagt drygt tusen sidor – som finns tillgängliga digitalt.
"Jag har länge utgått ifrån att texten är uppbyggd av gåtor som rör kosmiska frågor, och det är ju något helt annat än den traditionella uppfattningen", säger Bo Ralph i ett pressmeddelande.