Nudlarnas mästare ger tips

Nudlar, nudlar, och åter nudlar. Det finns väl ingen vetenskaplig undersökning som visar hur mycket nudlar det egentligen äts under en normal Hultsfredsfestival. Men det är mycket. Väldigt mycket. Så pass att det blir tjatigt. Men det är ju så enkelt. Bara att värma vatten på campingköket och kasta i nudlarna och kryddpåsen.

Restaurangchefen Jonas Olvenius, en riktig festivalräv, ger några tips på hur man kan variera de evinnerliga festvialnudlarna och skapa en god och varierad diet.

Restaurangchefen Jonas Olvenius, en riktig festivalräv, ger några tips på hur man kan variera de evinnerliga festvialnudlarna och skapa en god och varierad diet.

Foto:

Hultsfred 20022002-06-24 12:23

Men hur roligt är det i tid och längd. Fram på lördag eftermiddag börjar det bli läge att variera kosten. Men hur? Det får ju inte kosta en förmögenhet, pengarna rinner iväg kvickt nog ändå.
För att få några tips på en variationsrik och god kost kontaktade vi en riktig festivalkock, Jonas Olvenius. I år gör han sin tionde Hultsfredsfestival. Numera jobbar han mest med pappersarbete men förr om åren svarade han för käket till gäster och festivalarbetare.
Han ställde upp som Wok-alist, som det kanske heter i festivalsammanhang. Utrustad med gasolspis och wokpannor åkte han ner till festivalområdet för att brassa käk. En testpanel bestående av festivaljobbare fanns redan på plats.
- Normalt sett kör vi ner mat till dem, säger Jonas, men i dag ska den lagas på plats.
Fyra olika pannor ska lagas. En helvegetarisk wok, en med räkor och Piri-Piri, en med kyckling och kokosmjölk och en med biff och teryakisås.
- Det ser avancerat ut med gasolspis, wokpannor och grejer, säger han, men det här går faktiskt att laga på ett trangiakök. Det funkar alldeles utmärkt. Det ska ju bara fräsas.

Lägger i blöt
- Nudlarna lägger jag i saltat vatten en stund innan, säger han. Då behöver de bara koka med i woken en stund för att de ska bli varma.
Ett sådant där litet professionellt tips som spar disk. Inte helt oviktigt när man lagar mat under fältmässiga förhållanden.
Jonas häller en skvätt matolja i pannan.
I wokpannan alltså. Annars rinner det bara ner i ögonen.
- Det ska vara matolja, säger han. Olivolja tål inte den höga värmen lika bra.

Man tar vad man har…
- Sedan är det bara att slänga in vad man nu vill ha i. Det är mest en fråga om vad som finns hemma, säger Jonas och lägger färska champinjoner i woken. Man tager vad man haver, sa Kajsa Varg.
- Lite lök, lite paprika och en burk krossade tomater. Salt och peppar efter behag.
Det börjar lukta riktigt gott över området. Festivaljobbarna sniffar som stövare i luften. Så är det dags att lägga i nudlarna. Det får koka någon minut, så är den vegetariska pannan klar.
Testpanelen kastar sig över anrättningen.
- Fantastiskt gott, säger Lennart Örten Larsson. Enormt.
Under tiden börjar Jonas med nästa panna. Det ska bli räkor med piripiri. En wok med bett. Piri-Piri är en krydda som får smaklökarna att säga upp sig och flytta söder ut.
Det fräser och doftar från pannorna. Jonas häller på räkorna och strör över ett par rejäla matskedar mjöl. Så på med mjölk och grädde. Det får koka ihop till en lagom tjock sås. Mer salt och peppar.

Honung är gott
- Det är gott med något sött i woken också, säger han. Man kan med fördel använda honung.
Men vi är ju ute i naturen och har ingen honungsburk med. Det får bli nästa gång
Nästa panna innehåller kyckling. Det gör det hela lite speciellt. Kyckling måste ju vara väl tillagad för att inte ställa till med elände. Så den måste i pannan först.
- Problemet är, säger Jonas, att man ofta steker kycklingen för hårt. För att vara på den säkra sidan. Kanske framförallt när man grillar kyckling vill den gärna bli torrstekt.
- Så om man kokar kycklingen lite granna först innan man grillar den, så brukar det bli saftigare. Då blir den tillagad i kokningen får färg och smak från grillen.

Fakta

Dagens Nudlar
För att hjälpa festivalbesökarna till en varierad och omväxlande diet av Nudlar har Jonas Olvenius satt samman en speciell Nudelmeny.
Den koreanska varianten med nudlar och pudlar på samma tallrik har han dock valt att undvika.

Torsdag: Wok med biff
Recept:
600 gram strimlad ryggbiff
Gul lök
75 g minimajs
50 g bambuskott
salt och peppar
2 msk mjöl

Teryakisås:
2 dl soja
2 klyftor vitlök
1 dl socker
4 dl vatten
Ingefära
Alltsammans kokas ihop till en sås.

Ekonominudlar:
Alla dagar:
En paket nudlar. Mjölk, riven ost. Salt och peppar.

Vegetarisk wok:
2 dl krossade tomater
1 gul lök
purjolök
1 Zuccini
1 paprika
2 msk mjöl
salt och peppar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!