Miljön i fokus

Det är inte bara slit och släng på festivalen. För att belasta miljön så lite som möjligt finns en stor miljömedvetenhet hos arrangörerna. Något som gjort att man för fjärde gången blivit miljödiplomerat av Håll Sverige Rent.

Christoffer Schlee från Åseda är en miljömedveten festivalbesökare!

Christoffer Schlee från Åseda är en miljömedveten festivalbesökare!

Foto:

Hultsfred 20032004-03-08 10:14

Här slängs inget! Inte i fel behållare i alla fall. Miljöarbetet är viktigt för festivalledningen och även efterfrågat av många festivalbesökare. För fjärde gången i rad lyckas Hultsfredsfestivalen få utmärkelsen av Håll Sverige Rent, som med sina femton olika kriterier certifierar arrangemang med miljödiplomering. Bland annat kollar man på transporter, renhållning, inköp och information. Håll Sverige Rent har som mål med miljödiplomeringen är att stora arrangemang ska belasta miljön så lite som möjligt.
- Miljödiplomeringen är ett kvitto på vårt miljöarbete, säger Micke Lindqvist, som är miljöansvarig på Rockparty och säger att man för varje år försöker bli allt bättre ur miljösynpunkt.
Nytt för i år är den miljöstation på campingområdet, där besökarna själva kan sortera sitt skräp i olika fack. Rockparty samarbetar med Returpack och runt om på området finns tunnor utställda för petflaskor och burkar. Containrar för skräp och pant på flaskor och burkar är ett annat sätt att locka folk att inte slänga allt på marken. Man får pant på alla slags flaskor, även sådana som det normalt inte ges pant på.- Framför allt glasflaskor är ett problem, säger Micke Lindqvist och berättar att man i år lockar med en engångskamera i belöning förutom panten, om man lämnar in 100 flaskor av glas.
Man försöker även att i största möjliga mån använda sig av kravodlade varor i mattälten och köpa in varor från närområdet för att minska transportsträckorna. Sopsäckar går åt i mängder under festivalen och dessa köper man in av återvunnen plast.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!