Klartecken från brandmannaförbundet

Deltidsbrandmännen i Hultsfred får jobba övertid under festivalen. Brandmännens riksförbund har beslutat att lämna dispens för övertidsblockaden under Hultsfredsfestivalen och därmed är besökarnas säkerhet tryggad.

"Det var en stor sten som föll" Räddningschefen i Hultsfred, Torbjörn Rosenius är minst sagt lättad över att Brandmännens riksförbund lämnade festivaldispens mot övertidsblockaden.

"Det var en stor sten som föll" Räddningschefen i Hultsfred, Torbjörn Rosenius är minst sagt lättad över att Brandmännens riksförbund lämnade festivaldispens mot övertidsblockaden.

Foto:

Hultsfred 20042004-06-11 06:46

- Det känns som en stor sten har fallit, säger en lättad räddningschef i Hultsfred, Torbjörn Rosenius.
Den här dispensen betyder nu att räddningstjänsten i Hultsfred kan jobba vidare med sitt arbete precis som planerat.
BRF tog sent på onsdagskvällen beslut om att bevilja en dispens mot övertidsblockaden för räddningstjänsten i Hultsfred. Förbundet såg att det fanns risk att blockaden skulle kunna äventyra säkerheten vid festivalen, ja till och med att den inte skulle kunna hållas om inte en dispens beviljades.
- Det skulle till och med kunna bli samhällsfarligt, säger Greger Sundgren, ordförande i BRF.
Riksförbundet kom också fram till att experterna på denna unika företeelse med svenska mått mätt, ska sköta detta arbete. Alltså deltidarna i Hultsfred och inga andra.
BRFs ombudsman, Ulf Hägglund säger att det inte är till någons nytta att förstöra för tusentals ungdomar, som dessutom betalat mycket pengar.
Det är att ta samhällsansvar och visa omdöme, tycker BRF:s företrädare. Brandmannafacket betonar dock särskilt att den här dispensen är föranledd av mycket speciella omständigheter och att den bara gäller deltidsbrandmännen i Hultsfred. För räddningstjänstens del betyder den här dispensen att säkerhetsvakten på festivalområdet kommer att fungera precis som tidigare planerat. En speciell jourstyrka på tre man placeras på festivalområdet egen brandstation inne på Säkerhetsbyn. Nattetid förstärkt till fyra man dessutom.
- Sammantaget har vi 25 man som jobbar skift under festivalen, säger Torbjörn Rosenius. Och det är inget latmansgöra.
Incidenterna är många, när 30 000 personer samlas på ett och samma ställe händer det givetvis en del.
- Så nu känns det betydligt bättre, summerar Torbjörn Rosenius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!