Bobby Sköld är områdesansvarig för festivalområdet och den man som har koll på det mesta som händer just nu.
- Vi började för över en månad sedan och det känns som vi är tidigt ute i år. Men än är det mycket kvar att ordna. Kommande helg är det den första av två stängselresningshelgen, då omkring 9 kilometer staket och runt 100 grindar skall sättas på plats.
Innan dess måste nära 4 000 stängselstolpar tryckas ned i marken, baracker och förrådsbodar sättas på rätt plats och 300 bajamajor och 100 vattentoaletter placeras ut.
Arne - en klippa
En av volontärerna på plats minst fem dagar i veckan är 69-årige Arne Karlén, tidigare arrenderande agronom (jordbrukare) i Fallhult under åtta år, men numera alltså en aktiv pensionär.
- Detta blir min femte festival. Det var min grabb som fick med mig hit och jag tycker det är kul att jobba i det här gänget. Vi är ett sammansvetsat arbetsgäng i alla åldrar som utför något bra och för egen del är jag van vid praktiskt arbete.
Förutom att Arne lägger många timmar både före och efter festivalen ingår han i en jourgrupp som är i tjänst under ett helt dygn i sträck under festivalen.
- Sådana som Arne skulle vi gärna se fler av inom vår organisation, säger Bobby. Han och de andra pensionärerna här är en ovärderlig kraft, genom den rutin och yrkeserfarenhet som de har tillsammans.
Inom kort börjar resningen av tälten på området, sammanlagt nära 4 000 kvadratmeter och då behövs alla dugliga och villiga krafter.
- Vi har roligt när vi jobbar tillsammans och blandningen mellan ungt och gammalt fungerar alltid bra.
Bobby vet i alla fall att ett 20-tal av pensionärerna från PRO i Silverdalen snart kommer att förstärka arbetsgänget både före och efter festivalen och det känns givetvis tryggt.
Organisationen fungerar alltså bra. På två månader skall hela festivalområdet byggas upp, med plats för kanske 30-35 000 människor med allt vad det kräver för boende, sanitetsinrättningar och annat. När festivalen är över rivs allt på mindre än fem dagar, så att midsommarfirandet i hembygdsparken kan gå av stapeln som vanligt.
Flytt till Sahara
En hel del förändringar har skett till årets festival. Bland annat har man flyttat hela backstageområdet ut till Saharaplan, vilket förde med sig ett 60-tal andra förändringar.
- Vi vill sparar gräset och området kring Knattevallen så att ungarna fortare kan spela fotboll där.
När skivbolagen i de 22 små stugorna och restaurangen nu flyttar in på Sahara, innebär det samtidigt att funktionärsserveringen flyttar ned till Knattevallen, liksom att verktygsförrådet, larmcentralen, Björnes magasin, transportkontoret, vakterna och securityjouren också får maka på sig.
En annan nyhet för besökarna är den bastu som kommer att byggas upp invid Hulingens strand, där det också kommer att uppföras en klättervägg, basket - och beachvolleyplaner, liksom tidigare års skateboardramp.
Även serveringsområdena inom området kommer att förändras.
Man byter ut "fängelsestaketen" mot två lägre trästaket, samt anlägger en vallgrav däremellan, just för trevnadens skull.
Inom festivalområdet har Rockparty investerat 100 000-tals kronor på att renovera befintliga byggnader.
Bland annat har Stora dansbanan fått nytt tak liksom en av serveringarna. En av broarna över Silverån har fått en helt ny träbeklädnad till en kostnad av nära 100 000 kronor och man har också moderniserat köket på campingen samt byggt in sex av toaletterna.
- Vi var tvungna att göra detta för att få behålla våra tre stjärnor på campingen, berättar Bobby Sköld.
Framöver är behovet mycket stort att genomföra ytterligare renovering på både Stora dans och Teaterladan, liksom några andra av de andra fastigheterna i parken.
Rockparty har också sökt pengar för att handikappanpassa dessa fasta scener till ett kommande år, med uppkörningsramper och fasta platser för rullstolar att placeras på.
En sista nyhet är att Metropols sommarpubar flyttar ned i parken i sommar. Det blir som tidigare livemusik varje onsdag från och med juli månad.
- Det känns rätt. Vi vill använda vår fina folkpark mer än de senaste åren. Platsen med gamla byggnader, höga lummiga björkar och Hulingens stilla vatten är hur vacker som helst en fin sommarkväll, tycker Bobby Sköld.
Snart är det festivaldags igen
Snart är det dags för invasion igen. Den 19:e Hultsfredsfestivalen står snart för dörren och sedan många veckor jobbas det febrilt för att bygga upp allt inom hela området, från nya toaletter under tak på campingen till att byta takbeklädnad på den snart antika dansbanan i parken liksom en av serveringsbyggnaderna.
Arne Karlén och Gus Wahlquist bygger tillsammans upp planket kring Saharaplan.
Foto:
Fakta
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!