Förra året gick det åt 1 200 kilo sallad, 150 kilo lök och flera hundra kilo kikärtspurré till de flera tusen rullar som såldes från den blåmålade vagnen.
Per Bernhald är den mesta veteranen på Hultsfredsfestivalen. Tillsammans med sambon Diana Martin. Inte ett enda år har de missat. Det är nog ingen annan handlare som kan säga det.
- Var till och med här redan på fredsfestivalerna som arrangerades innan Hultsfredsfestivalen föddes, säger han.
Hade skrattat
Per och Diana startade Byfolket redan för 27 år sedan.
De skojade med idén att kombinera vardagen som livsnjutare med att sälja vegetariskt på marknader och festivaler.
Experimenterandet började i samma veva som paret påbörjade byggnationen av första vagnen.
- Men hade någon sagt till mig då, att vi skulle sälja så mycket som vi gör i dag hade jag nog skrattat.
- Vi är 18 personer här som jobbar, vissa är tredje generationen försäljare.
Festivalbesökarna formligen älskar Smålandsrullen. Och vegetarianer köar lika mycket som köttätare.
Vad är det då som gör den småländska rullen så populär?
Det är känslan
Kanske är svaret "känslan". Till och med degen kavlas i vagnen och gräddas till tunnbröd.
- Sedan måste förstås kombinationen av ingredienser uppskattas, säger Per och ser smickrad ut av intresset.
Personligen hade jag aldrig smakat en Smålandsrulle. Så medan Byfolket är veteran är jag debutant. Men jag lär också bli veteran, för det var en positiv överraskning att en rulle med kikärtspurré kan smaka så gudomligt gott.
Smålandsrullen en självklarhet i alla 20 åren
Kikärtspurré lockar. Och isbergssallad. I stora lass.Byfolket har varit i Hultsfred alla 20 åren för att sälja Smålandsrullar till hungriga festivalare.
Per Bernhald med rullen som varit på festivalen alla 20 åren. Foto: Charlotte Madestam
Foto:
Fakta
Smålandsrulle
Riven ost
Kryddad kikärtspurré
Riven lök
Isbergssallad
Groddar
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!