Trion har nog det minsta matkonto någon kan ha på en fyradagarsfestival. När klockan passerat 16 på fredagen hade de gjort av med 55 kronor. Tillsammans. Och då hade Jonas ändå ätit för noll kronor!
- Hade jag köpt mat för 70 spänn skulle jag vrålätit av det, även om jag varit mätt, säger Pernilla. Det är ju att slänga pengarna i sjön annars.
Riset sväller
När tidningen först får syn på killen som visar sig heta Jonas, är det för hans kläders skull. Men så plötsligt böjer han sig ner och plockar upp en kartong med Thaimat.
Pinnarna hämtar han ur kastade kartonger som ställts uppe på en soptunna.
- Det allra mesta är fräscht, säger han.
- Fast inte när det regnar, då blir det äckligt med uppsvält ris och geggiga tacochips, tillägger Pernilla. Så det gäller att äta rejält när vädret är bra.
Gratis är gott
Gratis är gott. Det är bara att smaska i sig av buffén. Ser man sig omkring är det bara att välja mellan lämnade pizzabitar, överblivna tacochips, wookat eller...
För egentligen kan man säga att det finns speciella "restauranger" får jag lära mig. Vid soptunnorna, där folk gärna sitter eller om det finns ett bord. Där finns det alltid mat att hitta. Ibland har den inte ens hunnit svalna.
- Tänk så många barn som svälter och så slängs det så här mycket mat, säger Pernilla. Fast när jag äter av maten tänker jag i ärlighetens namn inte på de svältande barnen, utan på att jag själv ska bli mätt.
För vad är egentligen det värsta som kan hända, frågar de mig.
- Går man på Bajemajorna på ett festivalområde, då kan man lika gärna äta av mat som någon lämnat.
Charlotte Madestam
Ännu mer mat skulle slängas om det inte vore för "gratisätarna"
Det slängs så sjukt mycket mat på festivalen.Och mer skulle hamna i papperskorgen om inte Paulina Munoz-Olsö, Pernilla Jonsson och Jonas Larsson från Lindesberg åt rester de hittar.
Det är bara att smaska i sig av gratisbuffén. Ibland har resterna inte ens hunnit svalna när Paulina Munoz-Olsö, Jonas Larsson och Pernilla Jonsson tar hand om den och gör den till sin middag.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!