"Strindberg är världens rock?n?roll"

- Strindberg är världens rock?n?roll - det gäller bara att få dom att fatta det.
Skådespelaren, regissören och sångaren Thorsten Flinck säger att det egentligen inte är någon skillnad alls mellan teater och musik.

Thorsten Flinck som Thorsten Flinck. Nu turnerar han i en mixad musik och teaterföreställning. Vår tidning fick en intervju efter spelningen på Hultsfredsfestivalen: Där avslöjar Flinck planer på nya plattor och teateruppsättningar - och vad som händer med honom när han går upp på en scen. Foto: Olof Carlson

Thorsten Flinck som Thorsten Flinck. Nu turnerar han i en mixad musik och teaterföreställning. Vår tidning fick en intervju efter spelningen på Hultsfredsfestivalen: Där avslöjar Flinck planer på nya plattor och teateruppsättningar - och vad som händer med honom när han går upp på en scen. Foto: Olof Carlson

Foto:

Hultsfred 20112012-06-18 09:55


Tillsammans med gitarristen Kenny Håkansson förenar han de båda konstformerna i en föreställning som enligt Flinck kan bli från en och en halv till fyra timmar lång.
- Det varierar beroende på publikens form, säger han till vår tidnings utsände, i en intervju kort efter duons bejublade men korta spelning på Hultsfredsfestivalens kulturscen.
- Vi spelade bara några låtar ur föreställningen. Annars är det både teater och musik. En form och en föreställning som inte liknar något annat, säger Thorsten Flinck.
Runt 60 föreställningar har det blivit runt om i landet sen mars i fjol. Axplocket i Hultsfred hittills det enda i Småland.
De utvalda sångarna fokuserar på samhällsklimatet, gärna i ett solidariskt perspektiv med utsatta människor.
- Jag har stor empati för de svaga, de som är utanför, jag hör dit. Vår turné ska vara ett samtal med publiken, det är svårt att få dom att lyssna, men det går, säger han.
Thorsten Flinck har varit anställd på Dramaten som skådespelare och regissör. Ömsom geniförklarad, ömsom föraktad och förkastad.
- Äh, det finns inga genier. Man måste bara vara sig själv i det man gör och man kan bara vara riktigt jävla bra på en sak - och det är jag på teater. Sen är jag hyfsat bra på att sjunga också...

Scennärvaro
Hans närvaro på scen är total. Blick, ansiktsuttryck, kroppsspråk och röst är synkroniserade till hundra procent i varje skiftning. Inte en gest tycks överflödig.
Vad händer med dig när du går upp på en scen?
- ... ingenting. Det händer ingenting, jag är mig själv. Det är det som skiljer ut mig. Mina skådespelarkollegor börjar förställa sig, då blir det inte på riktigt, de låter sig stympas på scenen. Tänk på hur det låter när en skådespelare ska läsa en dikt. Plötsligt låter rösten konstigt. För faan, läs dikten bara, det blir bra - om du tycker om den.

Strindberg och rock?n?roll
- Man måste hela tiden ha kvar kontakten med den man är, man ska ha lågt skitfall, känna mossan när man sätter sig, och inte låta sig förblindas av bladguldet på Dramaten.
Utöver turnén med Kenny Håkansson och i bland med hela Revolutionsorkestern jobbar Flinck också med teater. På Trettondagsafton blir det premiär för en nyinspelning av Strindbergs "Fadren" i TV 4. Thorsten Flinck regisserar och spelar huvudrollen som ryttmästaren, som prästen ser vi dansbandsångaren Christer Sjögren.
- Det är egentligen ingen skillnad alls mellan musik och teater. Strindberg är världens rock?n?roll. Han sätter gasen i botten och bara skriver...
Nästa vår väntar ett nytt teaterprojekt. Om det är Flinck hemlighetsfull.
- Det är munkavle på. Men det blir i Stockholm under vårvintern, säger han.
Platta med nya låtar
En ny skiva är också planerad till nästa år. Med nyskrivet material.
- Ett par alster står jag själv för. Sen ska Pugh, Lisa Ekdahl, Ted Ström och Ulf Dageby och några till skriva låtar åt mig. Det är stort. De bästa. Ted Ström har ju skrivit Sveriges alternativa nationalsång i sin "Vintersaga".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!