Så sent som för en månad sedan beslutade kommunfullmäktige att utöka tjänsten som Folkhälsosamordnare från 25 procent till 75, för att öka tempot i folkhälsoarbetet.
– Men det är inte folkhälsosamordnaren som ensam ska göra jobbet, säger centerpartisten och socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson, som engagerat sig hårt i Folkhälsoarbetet. Alla som möter kommuninvånarna ska vara delaktiga, säger han. Både politiker och medarbetare.
Centerpartiet ligger exempelvis bakom en motion till kommunfullmäktige, som tar fasta på en utveckling av folkhälsoarbetet och lyfter fram ett antal konkreta punkter som kan förbättras. Till stor del siktar man in sig på psykisk ohälsa, och framför allt vill man sikta in sig på suicidprevention.
– Sedan några år tillbaka har vi i socialnämnden regelbundna möten med presidiet i barn- och utbildningsnämnden, säger Pettersson, och då är folkhälsoarbetet en av de stående punkterna.
Det samarbetet har bland annat mynnat ut i att en person i vardera förvaltningen, inklusive Kultur- och fritid, fått specialutbildning i konsten att upptäcka psykisk ohälsa i tid.
– Målet är nu att de i sin tur ska utbilda andra i sina förvaltningar, säger Pettersson. Alla ska få en ökad kunskap om det här.
Han anser också att folkhälsoarbetet ska ingå i allt kommunalt arbete. Det är så mycket mer än bara det som traditionellt kallas för friskvård. Till med inom samhällsplaneringen kan man göra insatser för folkhälsan. Smarta gång och cykelvägar kan vara ett sätt att få fler att börja röra på sig. Att ta hojen till jobbet i stället för bilen.
– Ett konkret exempel som jag tog upp med ÖSK:s direktion, säger Pettersson, är att göra om parkeringsplatserna närmast personalingången vid kommunens arbetsplatser till riktigt bra cykelställ. Gärna med tak över. Det skulle också kunna stimulera till att cykla till jobbet. Och jag tror att tjänstemännen tog till sig av förslaget.
Ett förslag som ligger väl i linje med kristdemokraten Monica Berghs motion om att ge kommunanställda möjlighet att köpa cykel via en löneväxling.
En annan viktig del i folkhälsoarbetet, anser Pettersson är att utöka samarbetet med landstinget, att få till direktkopplingar mellan exempelvis elevhälsan på skolorna med primärvården.
Bollen är i rullning, och Per-Inge Pettersson tycker att man ligger bra i startgroparna för att intensifiera arbetet.