Venedig kan listas som hotat världsarv

Unesco rekommenderar att Venedig läggs till listan över hotade världsarv.

Enligt Unesco riskerar Venedig oåterkalleliga skador på grund av bland annat klimatförändring och massturism. Arkivbild.

Enligt Unesco riskerar Venedig oåterkalleliga skador på grund av bland annat klimatförändring och massturism. Arkivbild.

Foto: Cornelius Poppe/NTB-TT

Italien2023-07-31 18:33

FN-organet vill därmed uppmuntra italienska myndigheter att förstärka åtgärderna för att bevara den historiska staden och dess lagun.

Enligt Unesco riskerar Venedig att drabbas av oåterkalleliga skador av flera skäl, bland annat massturismen och klimatförändringarna.

FN-organet pekar på att inga betydande framsteg gjorts när det gäller dessa frågor, och att Italien saknar en "övergripande gemensam strategisk vision" för att komma tillrätta med problemen.

"Effekterna av den fortsatta försämringen på grund av mänsklig inblandning, inklusive fortsatt utbyggnad, effekter av klimatförändringar och massturism hotar att orsaka oåterkalleliga förändringar av stadens enastående värde", skriver Unesco..

Unescos världsarvskommitté kommer att ta ställning till rekommendationen vid ett möte som hålls i Riyadh i Saudiarabien i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!