De får mest av kulturmiljonerna

Nu är det klart hur regionen vill fördela de 79 miljoner kronorna till kulturen. Byteatern är en av dem som får mest, 18 miljoner kronor.

Byteatern tilldelas över 18 miljoner kronor. Bilden är från teaterns uppsättning av Våga vara.

Byteatern tilldelas över 18 miljoner kronor. Bilden är från teaterns uppsättning av Våga vara.

Foto: Peder Nabo

Kalmar län2019-02-13 11:46

Allt som allt handlar det om 79,3 miljoner kronor som fördelas över länet. 47,2 miljoner kommer från regionen och strax över 32 miljoner kommer som statligt stöd. Det skriver Region Kalmar län, det som förut hette landstinget, i ett pressmeddelande. Det är en ökning med två procent sedan förra året.

En del av de statliga pengarna är öronmärkta, bland annat går nästan en miljon kronor till att göra länets folkbibliotek mer tillgängliga och att öka deras utbud och 350 000 kronor tillfaller Virserums konsthall i det som kallas kultursamverkansmodellen. Utöver detta får konsthallen även 2,4 miljoner i stöd till sin verksamhet.

Byteatern är de som tilldelas mest medel. Det handlar om 18 miljoner kronor. Nästan lika mycket får Kalmar läns museum och Kalmar läns musikstiftelse. En av anledningarna till Byteaterna ökade anslag är att deras lokaler byggs ut. Så här skriver Regionala utvecklingsnämnden om det: "Utöver tidigare beslut om utökning från 2016 om 1 mkr,

sker en utökning med ytterligare 2 mkr från 2018 och från 2019 med

ytterligare 2 mkr vilket innebär en utökning med 5 mkr från och med 2019."

En del av de pengarna tycker Sverigedemokratern i den regionala utvecklingsstyrelsen man ska använda på annat sätt. Två miljoner från Byteaterns anslag vill de istället ska gå till att stärka hembygdsrörelsen i länet.

Totalt fördelades pengarna på 24 olika institutioner eller kulturverksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!