"Själva är vi nog ganska hemmablinda"

Upptäck en historisk häradsväg, håva insekter och småkryp i Ydrefors eller sök efter matsvampar vid Borgarmon. Årets natur- och kulturguidningar bjuder på en händelserik sommar runt om i hela kommunen.

I 20 år har det länsövergripande samarbetet kring natur- och kulturguidningar pågått och i dag mynnar det ut i cirka 400 guidningar på 100 olika platser varje år.

I 20 år har det länsövergripande samarbetet kring natur- och kulturguidningar pågått och i dag mynnar det ut i cirka 400 guidningar på 100 olika platser varje år.

Foto: Dennis Petersson

KINDA2019-03-19 08:00

– En stor del av vår planering innebär att få med alla delar av Kinda, bland annat för att uppmuntra "hemester". Man behöver absolut inte resa långväga för att få fantastiska intryck och upplevelser utan det har vi gott om här och det ska vi vara väldigt stolta över, menar biblioteksassistent Emil Thuresson som har varit med och tagit fram sommarens program.

Med start vid Tåkerns fältstation har det länsövergripande samarbetet kring natur- och kulturguidningar vuxit i en rask takt. Det började med en överenskommelse mellan länsstyrelsen och Ödeshögs kommun, något som även Kinda, Ydre och Boxholm kort därefter hakade på. Sedan dess har länets samtliga kommuner anslutit sig, tillsammans med Östergötlands museum, två naturum och region Östergötland, och i dag, 20 år senare, mynnar samarbetet ut i cirka 400 guidningar, på närmare 100 olika platser, varje år.

– Det är väldigt värdefullt för oss att vara med i det här samarbetet. Det lyfter hela länets natur- och kulturtillgångar och gör det lättöverskådligt även för de personer som inte är så bekanta eller vana vid naturen. Det är också ett bra sätt att göra fler nyfikna på att besöka kommunen, berättar Emil Thuresson och Kindas turismansvarige Ann-Louise Södersten.

Med välkända guider så som Lars Frölich, arkelogen Anders Persson och Kindas alldeles egna Jerker Carlsson kommer flera platser att hamna i sommarens rampljus. Programmet börjar vid häradsvägen i Skivermåla för att sedan fortsätta vid bland annat skogsgården Salvarp i Tidersrum och vid byn Lönningehult utanför Horn. Förra året lockade natur- och kulturguidningarna närmare 900 besökare, varav över 100 stycken deltog vid guidningen "Från kvarnen till Skvallertorget" i Kisa.

– Variationen kring vilka miljöer vi befinner oss i är jättestor, vi har guidningar i skogen, vid vattnet och vid vägen, och det är den bredden som gör att Kinda sticker ut, förklarar kulturhandläggare Salam Cehajic och Emil Thuresson fortsätter:

– Vi har ett väldigt unikt naturläge i kommunen, bilden av Östergötland är ofta slättlandskapet, men vi har snarare en kuperad natur mot Småländska höglandet. Det gör att det är väldigt vackert här och tilltalande för besökare. Själva är vi nog ganska hemmablinda.

Några av sommarens guidningar:

"Vägen - Viktig del av vårt kulturella arv", Skivermåla/Södra Rothult, lördag 11/5

"Salvarp - En skogsgård som gått i arv i nio generationer", Tidersrum, söndag 12/5"Lönningehults bebyggelsehistoria", Horn, söndag 19/5

"Vandring kring Västerliden", Rimforsa, måndag 8/7

"Natur- och kulturguidning med M/S Kinda på Åsunden", Hycklinge, söndag 21/7

"Upptäck krypens rike", Ydrefors, söndag 1/9

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!