Tommy Nilsson sjunger in julen i Kisa

Konserten "I Juletid" kommer till Kisa kyrka den 9 december. "Det blir julmusik men också några Tommy-låtar", säger den nyblivna småbarnspappan Tommy Nilsson – som är med på konsertens 20-årsjubileum.

Tommy Nilsson i Visby domkyrka. Bilden är från Visby domkyrka 2023.

Tommy Nilsson i Visby domkyrka. Bilden är från Visby domkyrka 2023.

Foto: Edvin Högdal

Kisa2023-11-15 11:31

Det har gått 20 år sedan ”I Juletid” hade sin första konsert i Hjärnarps kyrka. Den 9 december i år kommer de till Kisa kyrka. Med sig har de Tommy Nilsson. Han har blivit tillfrågad att vara med ett par gånger tidigare, men hade först nu möjlighet att tacka ja.

– Jag är helt övertygad om att Magnus Johansson, Marcos Ubeda och jag kommer att ha en jättefin tid tillsammans! Och jag ser fram emot att möta publiken, säger Tommy Nilsson.

undefined
Magnus Johansson och Marcos Ubeda är redo för Sveriges längsta julkonsertturné "I Juletid". I år gästas de av Tommy Nilsson och den 9 december spelar de i Kisa kyrka.

Han kan inte tvärsäkert svara på om han har varit i Kisa tidigare, men menar att när man turnerat så mycket som han har gjort är det svårt att hitta orter som man inte har varit i.

Att sjunga i en kyrka skiljer sig lite från att sjunga från en scen – akustiken är annorlunda. Tommy Nilsson vill inte kalla sig själv religiös, men tycker att kyrkan är viktig.

undefined
Tommy Nilsson i Visby domkyrka. Bilden är från Visby domkyrka 2023.

– Alla har nån slags förhållande till kyrkan – dop, bröllop, begravningar. Särskilt på mindre orter blir kyrkan en naturlig mötesplats, och ett ställe som är tryggt och varmt och skönt.

Hemmavid är det hustrun Linda Olsson som sköter julpyntningen.

– Jag ser till att granen kommer på plats, men egentligen klarar jag mig med en tomte på bordet, säger Tommy Nilsson.

undefined
Tommy Nilsson på Visby flygplats 2023.

Julgranen har dock fått ny vikt för 63-åringen Tommy Nilsson, nu när han är småbarnsfar igen. Hans dotter Leona har hunnit bli ett och ett halvt år.

När världen ser ut som den gör den idag menar Tommy Nilsson att kyrkan blir allt viktigare.

– Där kan man få en paus från allt från krig till elräkningar.

Julkonserter i kyrkan är också ett bra sätt för människor att komma samman, tycker han.

– Och de som är ensamma får sitta med andra en stund i alla fall.

undefined
Tommy Nilsson i Visby domkyrka år 2023.

Han lyssnar gärna på "O Helga Natt" med Jussi Björling, men säger att den är svår att sjunga.

– Ska man framföra den får man ha en egen "take" på den.

Annars är hans favoritjullåt "Stilla Natt".

– Jag gillar verkligen den roll låten spelade julafton 1914 när de tyska trupperna i skyttegravarna inte besvarade elden från de franska och engelska trupperna. Istället sjöng de "Stilla natt" och sen spelade trupperna fotboll tillsammans. Tyvärr fortsatte ju kriget sen, men det är en fin berättelse om musikens kraft.

Turnén inleds i Förslövs kyrka den 11 november, och avslutas den 22 december i Norrtälje kyrka.

– Därifrån har jag ungefär 20 minuter hem. När turnén är slut kommer jag att slänga mig i soffan med julmust och en skinkmacka.

Tommy Nilsson kommer även att besöka Equimeniakyrkan (Linköping, 12 december), Vårfrukyrkan (Skänninge, 13 december) och Vimmerby kyrka (14 december).  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!