”Hultsfred har fortfarande ett namn man kan spela på”

Ballonger i taket, skratt, dans och framförallt - musik. Allt från hiphop och DJ:s till elektro och rock, det finns något för alla. I helgen anordnades den årliga Rookie-festivalen, ett initiativ av studenter från Music & Event Management på Linnéuniversitet.

När House of Say spelade fylldes publokalen med elektro och skickliga falsetton.

När House of Say spelade fylldes publokalen med elektro och skickliga falsetton.

Foto:

Konsert2017-10-30 10:10

Sedan maj i år har runt trettiofem eldsjälar parallellt med studier och som ett frivilligt projekt utanför utbildningen slitit och planerat för att få ihop årets Rookie-festival.
Idén bakom festivalen, som funnits sedan 2001, är att låta oetablerade artister med stor potential få chansen att synas och visa sin musik tillsammans med mer etablerade artister.

-Många här är Rookies, vi som anordnar och de flesta artister som kommer hit. Det är en lärdomsprocess för allihopa, något som är viktigt i musikbranschen, säger Valdemar Persson, pressansvarig för evenemanget.

Frontstagedagen

Under lördagskvällen delades Rock City av en mängd olika band och artister. Allt från kändare namn som idolvinnaren Amanda Fondell och rapparen Mwuana, till de som står precis på tröskeln till genombrott som energirika bandet Eboniks och rockgruppen Ending Era.

Både pubscenen och konserthallen utnyttjades och totalt spelade elva olika band, artister och DJ:s under kvällen.

-Jag är speciellt glad över att vi fick hit Muwana. Han är väldigt het just nu och började slå igenom i år. Rookie har haft många band som slagit igenom efter eller precis innan Rookiefestivalen, exempelvis Timbuktu.

Backstagedagen

Nytt för i år var att festivalen började redan på fredagsmorgonen och under hela dagen hölls föreläsningar och intervjuer med fokus på hur musik- och evenemangindustrin fungerar.

-Med detta vill vi försöka skapa en mötesplats för olika aktörer. Visionen är att backstagedagen ska förklara hur lördagens festival går ihop. När man är besökare tänker man inte på hur allting bakom scenen hänger ihop, eller hur branschen över lag fungerar, förklarar Valdemar. Vi är stolta över fredagen och fick ihop bra med besökare.

Ljus framtid

Årets Rookiefestivalen blev både arrangörernas första och sista. Nästa år lägger de över ansvaret på kommande klass. De är ändå nöjda med vad de har genomfört och ser positivt på Rookies framtid.

-I år har vi lyckats införa ett mentorsprogram, vilket betyder att nästa år kommer äldre elever vara mentorer för kommande klass. Konceptet kommer få en fast punkt och man kan jobba kontinuerligt därifrån. Vi tror verkligen att Rookie kommer kunna utvecklas till den plattform vi vill ha med stadga och kontinuitet. Hultsfred har fortfarande ett namn och varumärke man kan spela på och utveckla.

ELO använde sig av kreativ koreografi för att charma publiken.
ELO använde sig av kreativ koreografi för att charma publiken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!