Konsertställen oroas av inflationen: "Tufft"

Inflationen slår mot nattklubbar och konsertlokaler. Det kan bli dyrare att gå ut, samtidigt som klubbarna inte vill förlora gäster. –Det är problematiskt, säger Samuel Laulajainen, vd på Södra Teatern i Stockholm.

Samuel Laulajainen, vd på Södra teatern. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Samuel Laulajainen, vd på Södra teatern. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Konsert2022-12-31 19:47

Det ekonomiska läget i Sverige är tufft – och tuffare kommer det att bli, varnade statsminister Ulf Kristersson i sitt jultal.

När många får sämre privatekonomi prioriteras troligen nödvändiga köp, som mat, hyra och transporter, framför att gå ut och lyssna på livemusik och dj:s.

Samuel Laulajainen, vd för konsertlokalen och nattklubben Södra Teatern i Stockholm, är orolig inför årets första månader: Nya alkoholskatter införs, råvarupriserna ökar och också transporterna blir dyrare.

Oron över det ekonomiska läget märks av i hela branschen, säger han.

– Det är en känsla av att nästa år kommer att bli tufft, som i ekonomin generellt.

Så mycket kan priserna öka

Priser på biljetter, inträde och alkohol kan komma att höjas på klubbarna. Men prisökningarna kan inte bli för drastiska, anser Samuel Laulajainen.

– Jag tror inte att vi har marginal att höja mycket. Särskilt på nattklubbsverksamheten, när man vill att folk ska återvända varje helg till sin favoritklubb, då finns det inte mycket marginal att höja priser.

Även på konsertlokalen och nattklubben Rex i Umeå spår vd:n Anders Marklund att priserna kommer att höjas. Samtidigt letar man sätt att spara pengar.

– Man får ju titta på alla delar för att också hålla ner kostnader för verksamheten och då behöver man inte heller höja så extremt mycket i den andra delen.

Så ser framtiden ut för klubbarna

Det finns en ovisshet över klubbesökares framtida beteenden, säger Samuel Laulajainen.

– Vi jobbar ju med nöje, så det kan ju vara att man väljer att dra in på det. Men det kan också vara att man väljer att dra in på utlandsresor och väljer att ha roligt i Sverige i stället.

Anders Marklund tror att nöjesintresserade fortsatt vill samlas och gå ut, trots att det ekonomiska läget försvåras.

– Det är klart att först går vi igenom en tuff period med pandemin som pågår under så lång tid, sedan kommer det en lågkonjunktur och följderna för det direkt efteråt, så det är klart att det är ett tufft läge för branschen i stort. Men vi ser positivt på framtiden ändå och vi känner oss inte oroliga.

Champagnebaren på Södra Teatern i Stockholm med utsikt över Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX
Champagnebaren på Södra Teatern i Stockholm med utsikt över Stockholm. Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX
Fakta: Inflationen högst i Norden

Siffror från den 27 december 2022.

Inflationen i Sverige har sedan augusti kretsat kring 10 procent, enligt EU:s harmoniserade inflationsmått HICP. Inflationen i Sverige är därmed den högsta i Norden, men den ligger i linje med snittet i eurozonen – där länder som Estland, Lettland och Litauen sticker ut med en inflation på 21–22 procent.

Sverige: 10,1 %

Norge: 7,3 %

Finland: 9,1 %

Danmark: 9,7 %

Island: 7,0 %

Eurozonen: 10,1 %

Källa: Eurostat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!