"Historisk" konstauktion kan slå prisrekord

"Historiens största konstauktion" – det kallas försäljningen av den konstsamling som tidigare tillhört Paul Allen, en av medgrundarna till mjukvaruföretaget Microsoft. Auktionen går av stapeln i november i auktionshuset Christie's regi.

Auktionen av den stora konstsamling som tillhörde Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade Microsoft, väntas inbringa en miljard dollar. Arkivbild.

Auktionen av den stora konstsamling som tillhörde Paul Allen, som tillsammans med Bill Gates grundade Microsoft, väntas inbringa en miljard dollar. Arkivbild.

Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Konst2022-08-26 20:34

Under auktionen kommer verk av konstnärer som Sandro Botticelli, Auguste Renoir och David Hockney att gå under klubban och intäkterna – som väntas uppgå till en miljard dollar (motsvarande ungefär 10,6 miljarder kronor) – kommer enligt Allens önskemål att skänkas till välgörenhet, enligt BBC.

Bland de 150 konstverken finns bland andra "La montagne Sainte-Victoire" av den franske konstnären Paul Cézanne, som värderas till över 100 miljoner dollar. Här finns även "Small false start" av den amerikanske konstnären Jasper Johns, som värderas till över 50 miljoner dollar.

Under sin livstid donerade Allen, vars samlarpassion inleddes redan i barndomen då han i stället samlade på kemilådor, över två miljarder dollar till bland annat biomedicinsk forskning, kultur och till hjälporganisationer för hemlösa.

Intäkterna från den kommande auktionen väntas överskrida det tidigare rekordet på 922 miljoner dollar som försäljningen av fastighetsmagnaten Harry Macklowe och hans ex-fru Linda Macklowes konstsamling inbringade tidigare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!