Bildkonsten har inte bara halkat efter utan till med backat i kulturpolitiken, enligt Magdalena Malm, tillförordnad generalsekreterare och en av initiativtagarna till nya Bildkonst Sverige. Organisationen kan jämföras med branschorganisationer som Svensk Live, Sveriges Museer, och Svensk Scenkonst och ska på motsvarande sätt företräda konstens olika aktörer.
"Ett moment 22"
Magdalena Malm hoppas att organisationen ska kunna bryta det som hon beskriver som konstens moment 22.
– Konstnärernas Riksorganisation, KRO har drivit frågor utifrån enskilda konstnärer, den har varit stark och tydlig, däremot har det inte funnit någon organisation för museer, konsthallar och andra arrangörer, och man ser nu att de har det väldigt knappt. Alla har väldigt mycket och göra, det är väldigt mycket ideellt arbete och det gör att man inte har något utrymme för politiskt arbete.
Presenterar rapport
Ett tydligt exempel på detta är att bildkonsten saknar en gemensam röst i till exempel statliga utredningar. Magdalena Malm påpekar också att de pengar som försvann i samband nedläggningen av Riksutställningar drogs in. När Rikskonserter lades ner omvandlades anslagen i stället till stöd för fria musikaktörer.
I början av februari ska Bildkonst Sverige presentera en rapport om konstens situation i Sverige.