Det meddelar Grafikens hus ansvariga i ett pressmeddelande. Museichefen Nina Beckmann är "förbluffad".
"Att vara lojala och fullfölja en gemensam plan har för oss varit en självklarhet" säger hon i pressmeddelandet. Beslutet fattas på kulturnämndens möte 31 augusti och innebär att det arbete som pågått i åtta år nu avslutas.
– Jag beklagar verkligen, jag förstår den stora besvikelsen, men jag ser ingen annan möjlighet än att säga som det är: Vi har ingen möjlighet att starta en ny verksamhet. Världsläget har förändrats totalt, säger Eva Pedersen-Wallin (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande i Södertälje, till TT.
Kommunala kulturen hotad
Hon förklarar helomvändningen med ökade bygg- och lånekostnader. Enligt henne riskerar kommunen att behöva dra ner på den kommunala kulturen om man går vidare med ombyggnationerna av Gjuteriet till ett nytt Grafikens hus.
– Vi har inte råd att gå vidare med en ny avsiktsförklaring och ett nytt hyresavtal. Det skulle få för stora konsekvenser, vi skulle riskera att behöva dra ner på annan kulturverksamhet och det är vi inte beredda att göra. Det är sannolikt att vi inte kommer att få någon högre budget för 2024 och 2025, kommunens prioritet är skola, skola, skola, säger hon.
Branden 2014
Grafikens hus har varit hemlöst sedan den stora branden 2014 då den stora Kungsladugården i Mariefred brann ner. Inte bara lokalerna utan också konstsamlingen, verkstaden och konsten försvann i lågorna. Två år senare fick museet ett förslag från Södertälje kommun om att det gamla Gjuteriet skulle kunna bli nya lokaler. Sedan dess har parterna haft regelbundna möten och Grafikens hus har också tagit fram ritningar.
"Det är med stor förvåning vi tagit emot det här beskedet. Vi vet vad konstinstitutioner som Grafikens hus kan bidra med för att sätta en stad på kartan, det har vi redan sett från alla år i Mariefred" säger Claes Dahlbäck, ordförande i styrelsen för Grafikens hus.
Han framhåller att bildkonstens arrangörer behöver stärkas.
"Att dra sig ur etableringen är fel väg att gå", säger han.