Ställer ut Erdogansatirer – "vår fulla lagliga rätt"

När varken Kulturhuset Stadsteatern eller Moderna museet nappade vände sig tidningen Flamman till Supermarket som nu ställer ut 17 satirbilder av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Här blir de en del i en konstmässa med politiskt laddad konst från hela världen.

Leonidas Aretakis hänger tidningen Flammans satirutställning på konstmässan Supermarket i Stockholm.

Leonidas Aretakis hänger tidningen Flammans satirutställning på konstmässan Supermarket i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konst2023-05-09 17:02

Ellen Lagerson har framställt de två statsministrarna Sanna Marin och Ulf Kristersson som vuxna barn stående utanför Erdogans lyxiga sandlåda. "Får vi va me?" heter bilden och frågan besvaras med ett tydligt "Nä".

Mulle Meck-illustratören Jens Ahlbom skildrar Ulf Kristerssons respektive Recep Tayyip Erdogans barnuppfostran: Kristersson unge äter energiskt medan Erdogans har munkavle.

– Det var helt anonymt när vi valde ut, men sedan märkte vi att många av bidragen var gjorde av professionella, säger Leonidas Aretakis, Flammans chefredaktör.

Satirtävlingen utlystes efter att en docka föreställande Erdogan hängts upp i fötterna utanför Stockholms stadshus. Tilltaget gjorde den turkiska regeringen upprörd och socialistiska Flamman bad då om att få in fler verk som driver med den turkiske presidenten – i yttrandefrihetens namn.

Omkring 400 bidrag ramlade in och bland de bilder som nu ställs ut finns vinnarbidraget, konstnären Henry Åströms bild av en storvuxen man som äter sitt folk, en parafras på Goyas målning av Saturnus som slukar sin son. Men här finns också en barbröstad Erdogan som sitter bekvämt på golvet bakom en betydligt mindre Kristersson i guldbikini.

"Konflikterna bara rullar"

TT: Finns det någon fara med en sådan här utställning?

– Det finns alltid faror, men det här här vår fulla lagliga rätt, vi ställer ut konstnärer från många länder som är i konflikt, konflikterna bara rullar runt i den här mässan. Förra året var det Ukraina och Ryssland och då var det mycket fokus på det, säger Pontus Raud, konstnärlig ledare tillsammans med Alice Máselniková och Andreas Ribbung.

Supermarket är en konstnärsdriven mässa med utställare från ett 20-tal länder varav flera med begränsad, till och med obefintlig yttrandefrihet, på hemmaplan. De ryska konstnärerna från Ryssland som först var intresserade bestämde sig dock för att inte medverka, berättar Andreas Ribbung.

– Det blev för svårt, de vågade inte riktigt, det fanns också en misstänksamhet mellan dem, och man måste respektera ukrainare som säger att "vi vill inte bli hoptotade i något slags fredsprojekt".

"En svensk fråga"

För Andreas Ribbung var det självklart att tacka ja till Flammans erbjudande.

– - Det här är en svensk fråga som handlar om huruvida vi ska hålla tyst eller inte, jag tycker det var enkelt att tacka ja.

Flammans satirbilder sitter på väggen mitt emot toaletterna och utrymmesmässigt är den inte större än någon av de andra 55 delutställningarna.

Leonidas Aretakis betonar att satiren i alla de utställda bilderna är riktad mot makten.

– Den slår uppåt, mot Erdogan, Kristersson och så vidare, mot makthavare. Sveriges Radios korrespondent i Istanbul sade att den här dockan som hängdes upp var något som upprörde den turkiska eliten, folket brydde sig inte om den.

Fakta: Supermarket – Stockholm Independent Art Fair

När: 11 till 12 maj.

Var: Stadsgårdsterminalen vid Slussen i Stockholm.

Vad: 56 delutställningar med deltager från ett 20-tal olika länder deltar i årets mässa som liksom de tidigare drivs av konstnärerna själva. Alla deltagare betalar för att få ställa ut. Supermarket är en del av Stockholm Art Week där även galleriernas konstmässa, Market, ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!