Det har varit en lång process att få till en Magritte-utställning i Sverige. Senast det begav sig var 1967. Efter 55 år kan man återigen se verk av den gåtfulle surrealisten, den här gången på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.
– Det var tack vare kontakter med Magritte Foundation i Belgien som dörrarna öppnades. Vi har haft många, långa samtal innan utställningen blev verklighet, säger Bera Nordal, museichef på Nordiska Akvarellmuseet.
Utställningen "René Magritte: Idéernas laboratorium" fokuserar på hans arbeten på papper.
Totalt 250 verk
– Det är allt från teckningar, brev och anteckningar till akvareller. Hans arbeten på papper var det laboratorium ur vilket hans bildspråk uppstod. De är grunden till hela hans konstnärskap, säger Bera Nordal.
Förutom teckningar visas också Magrittes filmer, dokument, kommersiella verk och gouacher (målningar med en mer pigmentrik och täckande akvarellfärg).
Sammanlagt består "Ideernas laboratorium" av närmare 250 verk.
Bland teckningarna finns flera verk som är från början av hans konstnärskap. Vissa teckningar har inte visats tidigare.
– Utställningen är ett utmärkt tillfälle att förstå och följa hans utveckling.
Ständigt aktuell
Bera Nordal beskriver Magritte som en unik konstnär som har haft ett stort inflytande på popkonst, design och konceptuell konst.
– Hans konst är ständigt aktuell. Han visade att verkligheten kan förfalskas och att vi därför måste vara analytiska och ifrågasätta allt vi ser. Det gäller i allra högsta grad i dag också, säger hon.
Magritte upplevde två världskrig och arbetade med reklam vid sidan av sitt konstnärskap. Han visste att människan kan påverkas av propaganda och manipulation.
– Det var därför det sanna och relevanta var så viktigt för honom, säger Bera Nordal.
"René Magritte: Idéernas laboratorium" visas 8 maj till 4 september på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.