Att säga nej till vaccin ger också biverkningar

Biverkningar försenar vaccineringen, vilket orsakar oönskade biverkningar för kultur- och nöjeslivet, vilket i sin tur orsakar biverkningar i själen.

Finklädda, förväntansfulla och på väg till festen. Shaniqua Okwok och Amarah-Jae St Aubyn i filmserien "Small axe".(2020)

Finklädda, förväntansfulla och på väg till festen. Shaniqua Okwok och Amarah-Jae St Aubyn i filmserien "Small axe".(2020)

Foto: Parisa Taghizedeh

Krönika2021-03-23 15:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En oväntad biverkning drabbade mig härom dagen: jag fick en plötslig och väldigt sällsynt lust att dansa. 

Detta udda fenomen framkallades av miniserien "Small axe" på SVT play, om västindier i London. Andra avsnittet, 70-tal, en fest arrangeras i en lägenhet. Grytorna kokar på spisen, förväntansfulla unga festdeltagare strömmar till, högtalare kopplas ihop och skivor börjar snurra: soul, reggae och dub. 

Det är en ovanligt nära och igenkännlig skildring av hur en kväll kan utvecklas på ett dansgolv, från hits alla tjejerna sjunger med i (Janet Kays "Silly games" från 1979), till de hetare låtarna när kroppar kommer närmare varandra och till slut de hårda dub-låtarna när killarna tar över dansgolvet. Läppar möts. Hjärtan slår hårdare. Den sura kompisen går hem tidigt (ja, det var henne jag kunde identifiera mig mest med).

undefined
Finklädda, förväntansfulla och på väg till festen. Shaniqua Okwok och Amarah-Jae St Aubyn i filmserien "Small axe".(2020)

Sånt där får man nöja sig med att se på tv eller läsa om. Sist jag såg ett dansgolv var i mars 2020. Efteråt blev de flesta sjuka (utom jag som gick hem tidigt, förstås). Och ingen lättnad synes än.

Biverkningar bromsade Astra Zenecas vaccin, vilket leder till andra biverkningar. Hoppet om att alla ska vaccineras före sommaren känns allt svagare.

Människors rädsla bör tas på allvar. Men att säga nej till vaccination leder också till biverkningar: förhöjd risk för kvardröjande smittspridning, fara för förlängda restriktioner och ökad mottaglighet för nonsens, dumheter och stolliga konspirationsteorier. Gillar du sånt kommer här en till:

undefined
"Världarnas krig" i Steven Spielbergs tappning från 2005, med Tom Cruise och Dakota Fanning. Även i den versionen var det virus som knäckte de invaderande utomjordingarna.

Om jag får välja vill jag ha det ryska Sputnik V-vaccinet, uppkallat efter mänsklighetens första rymdfarkost. Det är en biverkning av mitt rymdintresse, som i sin tur är en biverkning av att jag sett för mycket science fiction-filmer. 

Kanske en rymdfarkost från en annan civilisation besökte vårt solsystem nyligen. Den teorin framför Harvard-fysikern Avi Loeb i en intervju i Dagens Nyheter. Teleskop på Jorden såg ett långsmalt föremål, olikt allt annat, runda solen 2017. Loeb tror inte att det var en asteroid.

Vad ville de? Kommer de tillbaka? I H G Wells "Världarnas krig" stoppas de invaderande utomjordingarna av virus. I filmen "Independence day" stoppas de av datorvirus. Kanske utomjordingarna lärt sig sin läxa och besköt Jorden med coronavirus när de flög förbi 2017, för att försvaga oss inför en invasion? Om de återkommer med fler skepp får vi veta sanningen.