Bästa boken vill inte bli läst

Barnbokskritiker Matilda Nilsson dyker ned i förra årets utgivning och listar de bästa bilderböckerna 2020.

Komikern David Sundin går sin egen väg. Hans barnboksdebut "Boken som inte ville bli läst" är ett prövande alster.

Komikern David Sundin går sin egen väg. Hans barnboksdebut "Boken som inte ville bli läst" är ett prövande alster.

Foto: Stefan Tell

Krönika2021-01-16 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bok som inte vill bli läst och en tjuv som inte vill stjäla. De bästa bilderböckerna från 2020 är besvärliga och egensinniga – och slutar inte alltid som förväntat.

Toppar bästa bilderbok-listan 2020 gör en bok som tvingar högläsaren att gå utanför sin comfort zone och ta ut svängarna ordentligt. Det är en besvärlig saga, men vi kommer till det senare i årskrönikan.

För att fira den motvilliga boken börjar topplistan från slutet, med nummer åtta.

8. "Dörren" är en ordlös bilderbok som tar dig med på en resa till en annan värld. Det gäller bara att våga öppna porten. Sagan är illustrerad av JiHyeon Lee från Sydkorea och utgiven i Sverige av Mirando Bok. 

7. Konstnären Ida-Lovia Rudolfssons debutbok "Efter stormen" har illustrationer som är avbilder av hennes textilkonst. Ett rep leder till en dramatisk olycksplats. Vad som hänt med flygplanets pilot får vi aldrig veta. Det här är en berättelse med ett oväntat slut. 

6. Den ultimata sagoberättelsen, just kallad "Sagan", är skriven av Sanna Borell för förlaget Opal. Tydligt inspirerad av "Rödluvan och vargen" och "Alice i underlandet" tar den bredbenta flickan med oss på ett annorlunda äventyr. Spoiler: den vita kaninen är inte alls så söt som den verkar.

5. Som en sommardag vecklar boken "Kom dagen, kom natten" från Lilla Piratförlaget ut sig. Författaren Åsa Lind och illustratören Emma Virke bjuder på varm poesi från sommarens sista dag. Ett klurigt format ger läsupplevelsen ytterligare en dimension. 

4. Anna Höglunds bok "Barnet som inte kunde blunda" har möjligheter att bli en riktig tidlös klassiker. Omslaget med de hålögda, utskurna ögonen är hypnotiserande. Den här boken skyggar inte för mörker, den stirrar rakt in i det. 

3. Boken "Liten i staden" fångar känslan av att växa upp i en stad. Här finns stadens skönhet och slamrande oljud på samma uppslag. Originalupplagan "Small in the City" av Sidney Smith har vunnit flera prestigefyllda priser. Boken är översatt av författaren Katarina Kieri.

2. Dubbelt prisade norska barnboken "Pölsetjuven" av Marienne Gretteberg Engedal smiter in på listan för den är så bra (trots att den har utgivningsdag strax efter nyår 2021). För Bonnier Carlsen har Hanna Hellquist översatt boken, här titulerad "Korvtjuven".

Pojken Kjell är född tjuv, men han är inge vidare på att stjäla. Berättelsen väcker frågor om identitet och vem man är i fall man inte gör det som förväntas. Mariannes illustrationer gränsar till seriealbum och den tjuvaktiga familjen för tankarna till Björnligan från Kalle Anka. 

En liten fanfar, vi har nått nummer 1 på topplistan:

1. "Boken som inte vill bli läst" blev förra årets bäst säljande bok på näthandeln Adlibris, enligt förlaget Bonnier Carlsen. Boken, skriven av komikern David Sundin, är ett prövande alster. Det går inte att som förälder nicka till under lässtunden. "Boken som inte vill bli läst" pockar hela tiden på din uppmärksamhet. Plötsligt är boken en ratt som du får svänga upp och ned, därefter börjar den att brinna. Sagan är på alla sätt och vis besvärlig och krävande, och det är det som gör den så genial.

Som högläsare tvingas du bli engagerad i boken – och på så sätt bidra till en bättre litteraturupplevelse för den lille. Som en krydda för den vuxna finns Alexis Holmqvist stilrena illustrationer.

Orkar du ändå inte läsa högt så fick boken en minst lika jobbig uppföljare sent förra året: "Ljudboken som inte ville ta slut".