När ett nytt år och till på köpet ett nytt decennium stundar är det jubelfest för alla som tycker om listor och årskrönikor. Blicken riktas bakåt och man summerar och graderar – vad har varit bäst och vem har varit sämst?
Jag är inte på humör att sammanfatta det förgångna. Så i stället för att blicka bakåt har jag valt att blicka framåt. Jag har tagit mig en titt i spåkulan, och jag tror mig har skådat 2020-talets stora litterära händelser i Sverige.
Bruno K Öijer ger sig ut på en avskedsturné som aldrig tycks ta slut. Självklart blir det också en hyllningsskiva där kända och mindre kända artister tolkar poetens dikter. Einárs tolkning av "Du fick aldrig veta" blir en dunderhit.
Mänskligheten förstår att klimatet måste räddas. Ett världsomfattande flygstopp gör att reseskildringen får en boom som genre. Allt fler romaner tar dessutom avstamp i tågkupéer och på fartyg som korsar Atlanten.
Lars Kepler och Arne Dahl tar upp stafettpinnen efter David Lagercrantz och skriver tre nya böcker i Stieg Larssons Millenniumserie. Stig Larsson å sin sida går i barndom och skriver en hyllad barndomsskildring och allt är förlåtet.
En glödande cigarettfimp sätter eld på Börshuset i Stockholm som brinner ner till grunden. I väntan på återuppbyggnaden flyttar Svenska Akademien sina sammankomster till månen för att hedra Göran Malmqvist.
Kristina Lugn återvänder äntligen till poesin och Horace Engdahls självbiografi tilldelas Augustpriset. Katarina Frostenson fortsätter sitt värv som poet från sin exil i Frankrike – och börjar skriva nonsensdikter för vuxna.
Augustpriset inför en kategori för bästa originalmanus till en ljudbok. Nobelpriset i litteratur tilldelas norrmannen Karl Ove Knausgård – men han tackar nej. Nya Akademien återuppstår och deras pris förlänas postumt Astrid Lindgren.
Strömningstjänsterna tvingas rekrytera hundratals författare till stora författarfabriker för att kunna möta tittarnas efterfrågan på svenska originalserier. Vi får även se påkostade nyinspelningar av "Gösta Berlings saga", "Bröderna Lejonhjärta" och "Utvandrarserien". Det blir också en serie i sex delar om krisen i Akademien. Reine Brynolfsson gör rollen som Kulturprofilen och i rollen som Matilda Gustavsson ser vi Vera Vitali.
Den posthumana romanen får sitt genombrott och det uppstår en kort men häftig hajp kring ung norsk naturlyrik. Sverige får sin egen Yahya Hassan och en ung norrlänning utmanar John Ajvide Lindqvist om titeln Sveriges skräckmästare.
Bokmässan i Göteborg flyttar till större lokaler i Partille efter att en bibliotekarie från Eskilstuna nästan har trampats ihjäl. Söderbohemen Slas blir i samband med sin hundraårsdag staty jämte Nacka Skoglund på Södermalm i Stockholm. Björn Ranelid blir dito i Malmö jämte vad som finns kvar av Zlatan – och bekostar själv uppförandet.
En banbrytande diktsamling utgiven under pseudonym hyllas av kritikerna. Småningom avslöjas det att boken är skriven av ett dataprogram skapat av två östgötar som studerar vid Luleå tekniska universitet.
Jag har skådat mycket som talar för att det litterära 2020-talet blir en hejdundrande fest, men jag har också sett lokaltidningar som slutar med litteraturrecensioner och en ondska som växer sig stor på västkusten. Det sista jag såg var dock något hoppfullt. Jag såg en blivande svensk Nobelpristagare i litteratur debutera med en tunn roman om kärlek.