Fem serier att boksluka i sommar

Det stora läslovet för barn är sommarlovet. Då finns tid att dyka ner i böckernas värld. Här kommer fem bokserier att sluka i sommar.

Elin Ek, även känd som Grynet, har skrivit böckerna om Athena. Systrarna Marie Hammar och Abbe Wahlquist skriver bokserien Note to self, och Helen Ekeroth berättelsen om Drakberidaren.

Elin Ek, även känd som Grynet, har skrivit böckerna om Athena. Systrarna Marie Hammar och Abbe Wahlquist skriver bokserien Note to self, och Helen Ekeroth berättelsen om Drakberidaren.

Foto: Stefan Tell/Göran Segeholm/Julia Lindemalm

Krönika2021-06-06 09:23
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läslov kallas skolans veckolånga höstlov. Men på sommarlovet finns större möjligheter för tid till läsande för barn och unga. Att dyka in i skönlitteratur kan ha lite motstånd till en början. Inte minst om man läser (eller upplever att man läser för) mycket i skolan. För en del krävs långa, tråkiga lovdagar för att komma i gång. Men sedan kan en bli fast!

För barn i bokslukaråldern, det vill säga från runt 9 till 12 år, finns en uppsjö av bokserier att plöja igenom i sommar. Min 11-åriga bokälskande dotter har valt ut de fem bästa. Så varsågod! Låt det lååånga, riktiga läslovet börja.

1. Drakberidaren

Nuwa är flickan som kommer in på kejsarens drakberidarskola, samtidigt som hon söker sanningen om sin mamma. Berättelsen om hjältebarnet som börjar som en underhuggare känns igen, men är fräsch i Helen Ekeroths tappning. De tre böckerna om Nuwa från Rabén & Sjögren: Skuggan, Striden och Stormen, kommer hålla dig klistrad. Men två varningar: de båda första delarna slutar med cliffhangers (den senare än värre än den första). Och ger du dig in i kejsarens värld så måste du lämna den efter bara tre böcker – eftersom det är en trilogi.

2. Harry Potter

Numera hör det till allmänbildningen att läsa J.K. Rowlings kapitelböcker om Harry Potter – och vem har inte drömt om att komma in på trollkarlskolan Hogwarts som 11-åring? Men glöm inte att de sju böckerna i Harry Potter-kanon bygger på en progression som var naturlig när böckerna kom (och det tog ett till tre år tills barnen fick nästa del). För snabbläsare rekommenderas en paus efter fyra eller fem böcker. Vänta med de mer skrämmande Potter-böckerna tills barnet blivit lite äldre.

3. Athena

Författaren Elin Ek är mest känd som Grynet i tv-programmet Grynets Show. Med Athena-böckerna har hon skapat en modern röst för barnens rätt i samhället. Athena är döpt efter vishetens gudinna och hon är en snabbtänkt nutidsunge. Athena var också en grekisk krigargudinna och 12-åriga Athena är inte rädd för att ta strid för frågor som hon tror på, som att rädda klimatet. Athena delar gärna med sig av sitt vetande och samlar även fyndiga barnkunskaper till sitt vuxna jag i anteckningsboken Athenas antheckningar. Bokserien, från förlaget Bonnier Carlsen, är full av humor med stråk av allvar.

4. Warriors

I Erik Hunters kattherravälde får du leva dig in i ett liv med fyra tassar. I första Warriors-boken Ut i det vilda har de fyra kattklanerna delat upp skogen emellan sig, men den gamla kodexen respekteras inte längre. Stridigheter uppstår mellan krigarkatterna och nya hot uppenbarar sig i skuggorna. Bakom berättelserna finns ett helt författarkollektiv – och Erin Hunter är deras pseudonym. Första författaren att skapa kattvärlden var Victoria Holmes. I dag finns över 40 (!) böcker i Warriors-serien, plus flera fristående noveller. På svenska har två sviter (profetior) om sex böcker översatts, samt de två första böckerna i tredje sviten. Samtliga utgivna av Bokfabriken.

5. Note to self

I bokserien Note to self från Rabén & Sjögren gör bloggaren Otto bort sig från start. Hon har flyttat till Lidingö från Linköping och visst inte förstått vilket färgval på byxorna som gör sig rätt i sjundeklass här. Efter en katastrofalstart känner hon att ”det kan ändå inte bli värre”. Men det blir det. Den här är en skrattfest fylld med vardagskomik. Författare är systrarna Marie Hammar och Abbe Wahlquist.

Matilda Nilssons 11-åriga bokslukare vet vad som går hem hos sommarlovslediga små läsare.
Matilda Nilssons 11-åriga bokslukare vet vad som går hem hos sommarlovslediga små läsare.