Har världen blivit för dum för "The Matrix"?

För 20 år sedan var "Matrix"-trilogin de coolaste filmerna som fanns. Men hur blir den fjärde filmen? Finns det hopp om en sprakande "Matrix"-renässans – eller har världen blivit för dum?

"Matrix"-trilogin får senare i år en uppföljare i "The Matrix: Resurrections". Här ser vi huvudpersonen Neo (Keanu Reeves) slåss mot det onda datorprogrammet Agent Smith (Hugo Weaving) i "The Matrix: Revolutions" (2003).

"Matrix"-trilogin får senare i år en uppföljare i "The Matrix: Resurrections". Här ser vi huvudpersonen Neo (Keanu Reeves) slåss mot det onda datorprogrammet Agent Smith (Hugo Weaving) i "The Matrix: Revolutions" (2003).

Foto: TV4/Cmore

Krönika2021-10-01 06:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag och min tjej investerade nyligen i en robotdammsugare. En liten diskformad låda som suger upp allt skräp och damm. Äntligen lever jag i framtiden!

Vi döpte roboten till Agent Smith efter datorprogrammet som får mänsklig form i filmen "The Matrix" från 1999. I filmen lever de flesta människor inne i en datorprogrammerad simulation, förvandlade till batterier i en värld styrd av maskiner. Det är där som Smith småningom blir allsmäktig. Men min flickvän tyckte snart att namnet var för läskigt, så vi döpte om roboten till Skynet (efter techföretaget i "Terminator"-filmerna).

"Var snäll mot honom", vädjade min flickvän, efter att städroboten hela tiden stötte in i väggen.

"Jag vet att han snart kommer att förslava oss, men jag tänker njuta av den här tiden", svarade jag.

Njuta av tiden innan något hemskt händer är också vad jag tänker göra innan "The Matrix: Resurrections" har premiär. Trailern till den fjärde delen i filmserien har blivit omdebatterad. Blir det en fet nytändning eller en fantasilös omstart? Det som var coolt 1999 är ju inte nödvändigtvis coolt 2021. Även om vi just nu genomlever en millennieskiftesrenässans med Britney Spears och "Sex and the city" tillbaka i nyheterna.

"Många av idéerna som jag och Lilly utforskade kring vår verklighet för 20 år sedan är ännu mer relevanta i dag", sade Lana Wachowski, en av filmernas två regissörer, till Variety i samband med nyheten om den nya "Matrix"-filmen. Och ja, artificiell intelligens har blivit ett större inslag i våra liv än 1999, då "The Matrix" varnade om farorna för maskiner så intelligenta att de kan förslava mänskligheten. De senaste åren har vi tillbringat nästan all vår vakna tid framför en skärm. Steget in i den digitala världen tycks i dag kortare.

Trailern påminner oss om vad vi älskade med originalet, men kanske lite för mycket? Huvudpersonen Neo (Keanu Reeves) sitter hos en psykolog och verkar vara tillbaka inne i simulationen, omedveten om att han lever i en falsk verklighet. Sedan blir det gasen i botten och ett gäng actionsekvenser avlöser varandra. Men vad betyder det här, att filmen blir en mjuk omstart som bara återanvänder originalets gamla idéer, eller att den blir ett nyskapande actionäventyr som väcker nya filosofiska frågor?

Jag vill drömma om en film som gör "Matrix" coolt igen, men kanske har världen helt enkelt blivit för dum för att det ska vara möjligt? I slutet av den tredje filmen sluter maskinerna och människorna visserligen fred. Men som alla ägare av en Apple-produkt vet så varar ingen kärleksrelation till en maskin för evigt.

I den första filmen träffar Neo befriaren Morpheus (Laurence Fishburne) som ger honom ett val mellan två piller: Det blå, som låter Neo stanna kvar i drömvärlden, eller det röda, som gör att han vaknar upp ur simulationen. Att bli "red pilled" har i dag blivit ett begrepp för de senaste årens Trump-höger, som har använt symboliken som en liknelse för att "vakna upp" från en värld av liberala "fake news", ofta med konspirationsteorier, rasism och homofobi som slutmål. "Matrix"-regissören har därför fått gå ut och förklara att mycket av tankegodset i filmerna är inspirerat av deras upplevelser som transpersoner.

Så det bästa vi kan hoppas på vad gäller den nya filmen är nog att slippa incels i skinnrock igen.