Minns ni pophjältarna som nu lämnat oss i det tysta?

När 2022 nu går mot sitt slut blir denna text en hyllning till musikutövare som lämnat jordelivet i år.

Den i dag närmst bortglömde popstjärnan Bobby Rydell var en av dem som lämnade oss i år.

Den i dag närmst bortglömde popstjärnan Bobby Rydell var en av dem som lämnade oss i år.

Foto: AP/TT

Krönika2022-11-26 18:14
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jerry Lee Lewis, Sven-Bertil Taube, Meat Loaf och Olivia Newton-John är några av de mest kända, men så finns alla de vars bortgång inte blev lika uppmärksammad. Bobby Rydell till exempel. Här i Sverige blev han snudd på ett ”one hit wonder”. Året var 1961 och Sveriges Radio visade noll intresse för popmusik när piratstationen Radio Nord började sända från ett fartyg i Östersjön till en musiktörstande publik. Jag minns hur jag som mycket ung rattade in de tidvis brusiga mellanvågssändningarna för att få höra dagens hits. ”Sway”, en mexikansk mambomelodi i poptappning med Bobby Rydell, blev en av stationens första succélåtar.

undefined
Den i dag närmst bortglömde popstjärnan Bobby Rydell var en av dem som lämnade oss i år.

Listan på skickliga låtskrivare och instrumentalister som gått bort i år är lång. Namnet Monty Norman klingar kanske inte bekant, men han är upphov till en melodi med samma höga igenkänningsfaktor som starten på Beethovens femma och nationalsången. Bokstavligen alla känner till temat från James Bond-filmerna. Via skickligt arrangemang av John Barry har Monty Norman kunnat inkassera tvåsiffrigt antal miljoner för den i upphovsrättspengar fram till sin död i somras, 94 år gammal.

Den pampiga musiken till sportdramat ”Triumfens ögonblick” blev Oscarsbelönat 1982 och ledde till många fler Hollywood-uppdrag för greklandsfödde Vangelis. Han hade en lång och stilbildande karriär som skapare och utövare av elektronisk musik, stundtals i samarbete med sångaren Jon Anderson från gruppen Yes.

undefined
Vangelis (i mitten) skrev den Oscarsbelönade musiken till Hugh Hudsons film "Triumfens ögonblick" (1981) som också spelades under olympiska spelen i Los Angeles och igen under mästerskapet Aten 2012.

I 60-talets mitt när Beatles, Stones och hela den brittiska popvågen sög upp allt syre förpassades den tidigare så populära jazzmusiken till ett undanskuffat hörn av musikscenen. Pianisten Ramsey Lewis lät sig inte nöjas med det. Enligt principen ”if you can’t beat ’em, join ’em” jazzade han till ett knippe av tidens pophits. Ett liveinspelat album med hans trio från en rökig jazzklubb gjorde dundersuccé och deras tolkning av ”The ”in” crowd” klättrade högt på listorna. Ramsey Lewis, som dog 87 år gammal i september, gav ut sin senaste skiva så sent som förra året.

undefined
Pianisten Ramsey Lewis skapade en karriär på att "jazza" till 60-talets pophits.


I ungdomskultens, hippiens, protesternas och den sexuella revolutionens 60-tal fångade Gerome Ragni och den i år avlidne James Rado tidsandan när de skrev de texter som blev musikalen ”Hair”. Den kom att rucka på många konventioner i en traditionstyngd bransch och spelas sedan dess i ständigt nya uppsättningar världen runt. En ny sådan har premiär i Stockholm i januari. Nina Simone spelade in några häftiga tolkning av musikalens många örhängen.

undefined
Lamont Dozier tillsammans med Diana Ross samt Brian och Eddie Holland när de valdes in i Rock and Roll Hall of Fame för sitt låtskrivande 1990.

Det glesnar i leden nu bland de som höll igång den fantastiska hitfabriken Motown. Den låtskatt som skapades där under framför allt 60-talet, lockar fortfarande miljontals lyssnare. Lamont Dozier, som dog i somras, skrev många av dessa låtar tillsammans med bröderna Eddie och Brian Holland. Exempelvis The Supremes stora katalog av hits är deras verk. Det finns inte heller många kvar i livet av det sammansvetsade gänget musiker i Motowns dåvarande husband The Funk Brothers. Trots att de spelade på i stort sett alla skivor bolaget gav ut var musikerna okända för publiken. Hyllningar och legendförklaringar har ändå hivats över dem på senare år, såsom stilbildande gitarristen Joe Messina. Han avled i våras, 93 år gammal, och du hör hans gitarr i duetten mellan Marvin Gaye & Tammi Terrell.

Dan McCafferty och Gary Brooker är två brittiska sångare som gått ur tiden i år. Båda med lätt identifierbara röster och de var därmed en viktig del av soundet i sina respektive band, Nazareth och Procol Harum. McCafferty var med och startade Nazareth 1968 och sjöng och turnerade med bandet ända in på 2010-talet. Procol Harums första och absolut största succé, ”A whiter shade of pale”, blev även något av ett sänke för bandet när allt annat de skapade kom att jämföras med denna klassiker. ”A salty dog”, dramatiskt tolkad av Gary Brooker, står sig gott i jämförelse - elegant orkestrerad och med en mustig, mystisk text om sjöfarare på farligt uppdrag.

undefined
Gary Brooker, frontmannen i Procol Harum, lämnande oss i år.


Lyssna på Kaj Kindvalls låtlista på Spotify:

1. Jerry Lee Lewis, "Great balls of fire"

2. Bobby Rydell, "Sway"

3. John Barry & Monty Norman, "James Bond theme"

4. Vangelis, "Chariots of fire"

5. The Ramsey Lewis Trio, "The ”in” crowd"

6. Nina Simone & Groovefinder, "Ain’t got no/I got life"

7. The Supremes, "You keep me hangin’ on"

8. Marvin Gaye & Tammi Terrell, "Your precious love"

9. Nazareth, "Love hurts"

10. Procol Harum, "A salty dog"

undefined
Kaj Kindvall är popnestor och legendarisk programledare från Norrköping.

Kaj Kindvall är popnestor och legendarisk programledare från Norrköping