Minns ni i höstas? Det var ett herrans liv om den importerade superreadagen Black Friday. Det uppmanades till bojkott av rean till förmån för klimatet. "Vi måste konsumera mindre om vi ska rädda världen!"
Nu stundar snart den årliga köpfesten bokrean. Men än så länge lyser uppropen om bojkott med sin frånvaro.
Debatten om Black Friday kom snart att handla om klass. Om hur den upplysta medelklassens oro för klimatet i själva verket var förklätt förakt för den dumma arbetarklassen som inte fattar att klimatkrisen är på riktigt. Den spårade med andra ord ur. Tror verkligen någon att det bara är arbetarklassen som passar på att köpa ny teve i reatider?
Men kanske finns det ett korn av sanning i resonemanget. Är det så man ska förstå avsaknaden av högljudda krav på att skrota bokrean? Är bokrean en godkänd rea eftersom det är en rea för medelklassen? De som läser mest i Sverige är ju som bekant högutbildade kvinnor med adress i någon av våra större städer.
Är det så enkelt som att bokrean är en fin rea för medelklassen medan Black friday är en ful för arbetarklassen? Det är okej att köpa en roman av Olga Tokarczuk till nedsatt pris, men det är inte okej att köpa en teve för halva priset?
Bokrean är dock inte så fin som den verkar. Förr var rean ett sätt för förlagen att bli av med gamla restupplagor. Nu är det mest fjolårets böcker som reas ut och i vissa fall trycker förlagen nya upplagor enkom för rean. Med andra ord så är bokrean en miljöbov och den borde alltså bojkottas.
Men medelklassens upprop om bojkott lär utebli. Vi kan nog snarare förvänta oss de sedvanliga tidningstexterna om de "bästa fynden på bokrean" och uppmaningar om att reashoppa i fysiska bokhandlar och inte på nätet. Helst ska man shoppa i fristående boklådor och att reashoppa på Ica Maxi är som bekant en dödssynd.
Vill man försvara bokrean är det inte svårt att hitta ädla argument. Den är ett viktigt klirr i kassan för de fysiska bokhandlarna och för förlagen. Författarna får förstås också lite extra slantar. Litteratur är kultur och vi behöver kultur. Men i grund och botten är bokrean en klimatfientlig konsumtionsfest. Varor som i vanliga fall är dyra säljs till reducerade priser. Man kan göra fina fynd och skaffa något man behöver eller länge har velat ha. Men för det mesta köper man på sig en massa onödigt skräp som man inte behöver.
Det lär dröja innan bokrean blir en ful rea i stil med Black Friday. Men det kan vara klokt med lite miljötänk också när det gäller bokrean. Jag vill därför skicka med några goda råd till alla med klimatångest – men som ändå tänker shoppa böcker, vare sig det blir hos finbutiken Hedengrens i Stockholm, det lokala Ica Maxi eller på nätet.
För det första: Tänk er för. Är det livsviktigt med en kokbok om maträtter som man lagar på plåt? Kan ni inte låna Margaret Atwoods roman "Gileads döttrar" på biblioteket i stället? Måste ni ha den senaste utgåvan av Fjodor Dostojevskijs klassiker "Dubbelgångaren" eller Karin Boyes "Kallocain"? Det dräller ju av äldre upplagor på andrahandsmarknaden.
För det andra: Tänk långsiktigt. Tomas Tranströmers samlade verk lär stå sig länge. Likaså Edith Södergrans samlade dikter och Peter Handkes kortroman "Berättelsen om ett liv".
Klipp ut och sätt på kylskåpet. Ta en skärmdump och spara i mobilen. Råden kan tillämpas även i andra sammanhang.