Nu breddar vi vår filmbevakning

Biograferna må vara stängda, men filmen fortsätter att vara viktig också i vår pandemitillvaro. Därför breddar vi i dag vår filmbevakning med både mer strömmat och fler filmkrönikor, skriver Johanna Åberg Lundén.

Ett nytt filmår är här – och det börjar som det gamla slutade: Med tomma biosalonger och filmmys hemma i soffan.

Ett nytt filmår är här – och det börjar som det gamla slutade: Med tomma biosalonger och filmmys hemma i soffan.

Foto: TT Montage

Krönika2021-01-15 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I slutet av sommaren gick jag och såg Christopher Nolans storfilm "Tenet" på en coronasäkrad biograf. Handspriten stod framme och det var en plexiglasskiva mellan mig och personen i biljettkontrollen. I den stora och luftiga salongen var vi få och väl utspridda. Det kändes ovant och annorlunda, det var sällsynt med biobesök för mig sedan pandemin slagit till i början av året.

Nu, när biograferna varit stängda länge, minns jag däremot besöket som en glimt av normalitet under ett ovanligt år. En storfilm gick på bio, blev en snackis och jag gick dit, såg och åt popcorn. På väg hem hade maken och jag en lång diskussion om hur handlingen egentligen hängde ihop. Nästan som om allt var som vanligt!

Sedan dess har film och tv-serier avnjutits i hemmet. Intresset för film och tv har ju knappast minskat hos människan under pandemin. Det är "bara" konsumtionen – och hela branschen – som har vänts upp och ned. För vad har vi gjort när vi suttit hemma under kvällar och helger och varken varit på evenemang eller på fest? Jo, vi är nog många som suttit ned våra soffor. Även utan stora biodukar eller popcorn i pappkartonger har suget efter filmupplevelser varit lika starkt.

För att spegla hur viktig filmen och tv-serierna är i vår tillvaro, och hur vår konsumtion är under förändring, breddar vi nu vår filmbevakning. Vi nysatsar på recensioner, förstås, så att du kan få tips, koll och intressanta analyser av fler skribenter. I det aktuella utbudet räknar vi förstås in våra största strömningstjänster, från Netflix och HBO Nordic till SVT Play. I dag, till exempel, kan du läsa om SVT:s nya satsning, serien "Tunna blå linjen".

Förutom recensioner blir det också krönikor av kunniga filmskribenter, om trender, tendenser och snackisar i film- och tv-serievärlden. Har du själv tankar eller önskemål om vad du vill läsa om på våra kommande filmsidor är du välkommen att höra av dig med synpunkter eller förslag till mig på adressen johanna.aberg@ntm.eu.

Sedan hoppas vi förstås att vi snart får skildra en pandemifri tillvaro, där filmpremiärerna duggar tätt och publiken strömmar till öppna biografer.

Men dit är det ett tag kvar.

Tills dess önskar vi trevlig filmtittning i hemmasoffan. Och trevlig filmläsning med oss!