2020 – året då teatrarna ekade tomma

Tomma bänkrader, ödsliga loger och uteblivna biljettintäkter. Coronapandemin har hela samhället i sina klor. Svensk teater är inget undantag – salongerna som tidigare sprakade av liv är nu knäpptysta.

Övre raden från vänster: Malmö Opera, Cirkus, Dramaten.Mellersta raden: Södra Teatern, Oscarsteatern, Scalateatern.Understa raden: Göteborgsoperan, Biograf Victoria, Drottningholmsteatern.

Övre raden från vänster: Malmö Opera, Cirkus, Dramaten.Mellersta raden: Södra Teatern, Oscarsteatern, Scalateatern.Understa raden: Göteborgsoperan, Biograf Victoria, Drottningholmsteatern.

Foto: Johan Nilsson, Amir Nabizadeh, Henrik Montgomery, Anders Wiklund, Adam Ihse/TT

Kultur och Nöje2020-12-17 11:56

På Kungsgatan i Stockholm, mitt i den tidigare pulserande stadskärnan, ligger Oscarsteatern. Precis som många andra scener runt om i landet har den drabbats hårt av pandemins framfart.

Ett drygt sekel har passerat sedan scenen invigdes. Sedan dess har den bidragit till huvudstadens rika kulturliv. I dag ser verkligheten annorlunda ut. Teatern slumrar, säger Vicky von der Lancken som har varit chef där i 23 år.

– Oscarsteatern är mitt hjärta. Att se hur den håller på att somna in gör mig väldigt ledsen. Vi lever mellan hopp och förtvivlan.

I den ståtliga salongen i jugendstil, med rum för 947 personer, gapar platserna tomma. Så har det sett ut sedan i våras då pandemin kom till Sverige.

Ekonomiskt hotade

Oscarsteatern är en av många scener som har tvingats ställa in och skjuta upp föreställningar. Till exempel har premiären av deras produktion "Rain man" flyttats fram flera gånger. Nu hoppas teatern kunna visa den i september nästa år.

– Vi vill inte vara med och sprida smittan vidare, utan följer naturligtvis de förordningar och restriktioner som finns, säger teaterchefen.

Samtidigt hotas den anrika kulturscenen av sinande resurser. Privatteatrar är i stort behov av stöd för att överleva, enligt Vicky von der Lancken och hennes son Johan von der Lancken, producent på teatern.

– Vi har redan fått regeringsstöd som täcker delar av kostnaderna, men det är inte tillräckligt. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att en verksamhet med noll kronor in på kontot under 1,5 år blöder kraftigt, säger han.

Nationalscenen också drabbad

Lika tom är Kungliga Dramatiska Teaterns salong. Dramatens teaterchef Mattias Andersson vittnar om en apokalyptisk känsla.

– Det är enormt ödsligt och depressivt. Essensen av konstformen är ju den kollektiva upplevelsen. Det är den huset är byggt för. Utan den uppstår en oerhört märklig och närmast spöklik känsla här, säger han.

Liksom privata Oscarsteatern har den statligt ägda nationalscenen lidit av ekonomiska konsekvenser till följd av pandemin.

– Vi har förlorat omkring 37 miljoner kronor i biljettintäkter under året.

En klarröd ruta på Dramatens webbplats informeras besökarna om att "all publik verksamhet och alla föreställningar" är inställda "till och med 15 januari 2021." Men Mattias Andersson räknar med att få vänta på publiken längre än så.

När smittan har lagt sig och livet kan återgå till det normala måste man försöka rädda branschen, anser han. Alla delar är beroende av varandra.

– Det hänger ihop. En institutionsteater som Dramaten är helt beroende av att det finns fria grupper, privatteatrar och regionteatrar. Vi är ett ekosystem som göder varandra, säger Mattias Andersson.

Fakta: Turerna kring publiktaket

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer.

21 augusti: Regeringen meddelar att man förbereder lättnader i förbudet mot sammankomster så länge det kan göras på ett smittsäkert sätt. Tanken är att de nya reglerna ska börja gälla från 1 oktober.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår i sitt remissvar att gränsen ska höjas till max 500 personer. Polisen säger nej till en höjning eftersom man saknar resurser för att kontrollera att reglerna följs.

24 september: Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen väntar med att införa lättnader. Orsaken är ökad smittspridning i samhället.

22 oktober: Regeringen meddelar att publiktaket höjs till 300 personer, om deltagarna anvisas sittplats med minst en meters mellanrum, på bland annat kulturevenemang. Beslutet ska gälla från den 1 november.

20 november: Regeringen fattar beslut om att det är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Undantag görs för högst 300 personer i en sittande publik, om de sitter med minst en meters avstånd. Landets länsstyrelser har dock fattat lokala beslut där maximalt 50 personer tillåts. De förväntas nu följa efter och sänka till maximalt åtta personer.

23 november: Landets länsstyrelser beslutar gemensamt att gå i linje med regeringens restriktioner. Därmed gäller åttagränsen även sittande publik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!