Det blir en stor kontrast för den filmintresserade akutsjuksköterskan Lisa Enroth från Skövde att gå från den hårt belastade sjukvården till den totala ensamheten i fyren på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän. Men det är just det som lockar henne:
"Herregud, det här kommer bli så himla roligt! Jag har inom mitt jobb i vården lyssnat, topsat och tröstat i evigheter känns det som. Tömt mig själv på energi. Vinden, havet och möjligheten att få ta del av en annan verklighet under en vecka lockar mig", säger hon i ett pressmeddelande.
Det var i början av januari som festivalen, som i år genomförs digitalt, annonserade efter en person som ville isoleras i fyren. Intresset blev enormt och de sökande kom från en rad olika länder och det stora söktrycket gjorde att festivalen fick avsätta extra resurser för att hinna med.
Den psykiska påfrestning som total isolering innebär var en viktig aspekt i urvalsprocessen.
"Lisa gjorde ett starkt intryck på oss redan med sitt brev. De intervjuer och tester som hon sedan fick genomgå stärkte vår bild av henne som den rätta kandidaten. Det känns i denna tid extra roligt att kunna ge denna upplevelse till en av alla hjältar i vården som kämpar mot covid-19", säger festivalens vd Mirja Wester i pressmeddelandet.
Den tillfälliga biografen ute i havet kallas "The isolated cinema" och är enligt festivalledningen ett satt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat publikens förhållningssätt till film.
Göteborgs filmfestival pågår till den 8 februari. Lisa Enroths upplevelser går att följa genom en videodagbok som publiceras dagligen på festivalens hemsida.