Anstormning till krisstöd för kulturskapare

Från tisdag klockan 10 till onsdag klockan 15 hade Konstnärsnämnden fått in 193 fullständiga ansökningar till det nyinrättade krisstipendiet. –Det är jättemycket, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden.

Många musiker finnas bland dem som söker stöd i coronakrisen. Arkivbild

Många musiker finnas bland dem som söker stöd i coronakrisen. Arkivbild

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/TT

Kultur och Nöje2020-04-29 17:25

Hon tror att intresset kommer att bli enormt för de 70 miljoner kronor som regeringen anslagit i stöd till enskilda konstnärer eller kulturskapare som förlorat sina inkomster på grund av coronakrisen. Krisstipendiet riktar sig till utövare av alla konstarter och bland dem som nu sökt är 50 procent musiker, ett tydligt tecken på att just musiker är särskilt hårt drabbade.

– Vi har strävat efter att alla ska känna att de får söka, det är viktig för politiken och för oss att komma ut med det: "är jag en dansbandssångare är jag välkommen att söka".

60 procent av dem som sökt har aldrig tidigare fått ett stipendium från Konstnärsnämnden och 39 procent har inte ens sökt.

För att beviljas pengar måste den sökande kunna visa att hen förlorat inkomst på grund av coronakrisen. De flesta söker det högsta beloppet, 50 000 kronor.

– Vi har satt det här taket för att vi ska nå så många som möjligt, säger Anna Söderbäck som inte tror att pengarna kommer att räcka.

– Och då måste vi prioritera, och att prioritera när det handlar om ekonomiska behov är inte roligt.

Senast den 12 maj ska ansökningarna vara inlämnade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!