Atom Egoyan gör filmisk pusselgåta

För Atom Egoyan är det alltid en spännande utmaning att konstruera en film som ett pussel. I nya filmen "Hedersgästen" fogas pusselbitarna samman till en komplicerad far-dotter-relation.

David Thewlis spelar en far som har en mycket komplicerad relation till sin dotter i Atom Egoyans "Hedersgästen". Pressbild.

David Thewlis spelar en far som har en mycket komplicerad relation till sin dotter i Atom Egoyans "Hedersgästen". Pressbild.

Foto: Triart Film

Kultur och Nöje2020-04-28 11:51

Den 60-årige kanadensiske regissören har stor tillit till biopublikens uppfattningsförmåga – och sitt eget berättande.

– Man måste lita på berättandet, att det till slut kommer att hänga ihop, konstaterar han och fortsätter:

– Att berätta med att lägga olika lager, det gör man i böcker. Varför skulle man inte kunna göra det även i film?

Egoyan, som är mest känd för den hyllade filmen ”Ljuva morgondag”, premiärvisade ”Hedersgästen” på filmfestivalen i Venedig i höstas. Det är en film som i just många olika lager berättar om en komplicerad far-dotter-relation. Dottern sitter i fängelse, fälld för sexuellt utnyttjande av en minderårig. Hon är oskyldig, men envisas ändå med att vilja sitta av sitt straff, eftersom hon känner skuld för något annat som har hänt. Fadern är matinspektör och tar ut sin frustration på de restauranger han kontrollerar.

"Tar till utpressning"

Atom Egoyan gjorde grundlig research inför inspelningen.

– Jag träffade mängder med matinspektörer. Man får inte följa med dem på jobbet, men de berättade många historier för mig – bland annat om hur det händer att inspektörer tar till utpressning för att godkänna en restaurang.

– Pappan i filmen väljer vad han vill se och vad han inte vill se. Det blir en parallell till hans eget liv, säger Egoyan.

Liksom flera av hans tidigare filmer har ”Hedersgästen” formen av ett pussel, där åskådaren får foga samman bitarna.

– Man måste följa strukturen. Jag kan själv tycka det är mystiskt att bitarna alltid passar. Men jag tycker nog att det är klarare i den här filmen än det har varit i mina tidigare. När jag skriver manuset är det ofta sådant som är oförklarat, men som jag sedan måste förklara för skådespelarna. Fast det finns en sak i den här filmen som jag faktiskt inte riktigt kan förklara själv.

Hade total frihet

Egoyan säger att ”Hedersgästen” var billig att göra, att han själv producerade och att detta gav honom total frihet att göra den film han ville göra.

– Det var annorlunda med ”Remember”, där kom de med ett erbjudande till mig och med möjligheten att arbeta med till exempel Christopher Plummer. I ett sådant sammanhang vet jag att jag måste anpassa mig. Det är likadant nu med att så många gör tv i stället för film. Jag gjorde tv-filmer när jag var ung, avsnitt i ”Twilight zone” och ”Alfred Hitchcock presenterar”. Jag tog det inte på det allvar det förtjänade, numera är ju tv lingua franca.

– Samtidigt tycker jag om idén att sitta instängd i ett rum för att se en film. Jag tror inte att en film som "Hedersgästen" kommer till sin rätt i en mobil.

Laysla de Oliveira gör rollen som dottern Veronica i "Hedersgästen". Pressbild.
Laysla de Oliveira gör rollen som dottern Veronica i "Hedersgästen". Pressbild.
Fakta: Atom Egoyan

Namn: Atom Egoyan.

Bor: I Kanada.

Ålder: 60 år.

Yrke: Regissör, manusförfattare.

Tidigare filmer: Bland annat ”Ljuva morgndag”, ”Exotica”, ”Chleo”, ”Remember”.

Aktuell: Med ”Hedersgästen” som har svensk biopremiär den 29 april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!