Bibliotekens e-lån fortsätter att öka

Under pandemiåret 2020 fortsatte trenden mot allt fler digitala utlåningar på de svenska biblioteken. På folkbiblioteken ökade e-lånen med nästan en tredjedel och stod under året för var tionde bokutlåning, visar Sveriges biblioteksstatistik för 2020, sammanställd av Kungliga biblioteket.

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik.

Enstaka besökare och en coronasäkrad informationsdisk på Malmö stadsbibliotek i november i fjol. Pandemin märktes även i bibliotekens utlåningsstatistik.

Foto: Johan Nilsson/TT

Kultur och Nöje2021-05-19 04:51

Pandemin stängde tidvis de svenska biblioteken, och när de var öppna rådde nya rutiner där social distans stod i fokus.

Därför är det inte konstigt att de fysiska besöken till landets folkbibliotek minskade med en dryg tredjedel under 2020 och att utlåningen av fysiska böcker minskade. Omlån oräknat gjordes drygt 28,4 miljoner fysiska lån under fjolåret.

Det är en minskning med 4,8 miljoner lån på folkbiblioteken, vilket procentuellt är klart mindre än minskningen av besökare. Däremot ökade antal omlån, vilket sammantaget tyder på att besökarna lånade fler böcker vid sina besök. Samtidigt ökade e-böckerna i utlåning, totalt 3,2 miljoner e-böcker, ljudböcker och talböcker lånades under året.

Då de flesta bibliotek tillfälligt stängdes på grund av pandemin stängde andra för att aldrig mer öppnas. I Sverige fanns det vid årsskiftet 2 201 offentligt finansierade bibliotek, 35 färre än ett år tidigare. Elva av dem var folkbibliotek.

Det innebär även att antalet integrerade skolbibliotek, där verksamheten bedrivs via ett lokalt folkbibliotek, har minskat. Sammantaget har nu runt 45 procent av landets elever i grundskola och gymnasium tillgång till ett skolbibliotek med minst halvtidsbemanning.

Fakta: Biblioteksstatistik för 2020

Sveriges biblioteksstatistik sammanställs av Kungliga biblioteket och gäller offentligt finansierade bibliotek.

Under 2020 gjordes 52,3 miljoner besök på svenska bibliotek jämfört med 81 miljoner året före. Nedgången av antal besök har varit stadig de senaste fem åren, men minskningen för 2020 påverkades kraftigt av pandemin och går enligt rapporten inte att användas som slutsats över besökare över längre tid.

Antalet aktiva låntagare minskade från 3,6 miljoner till 3,4 miljoner.

Totalt lånades 70 miljoner böcker ut, varav 50 miljoner på folkbiblioteken. E-böcker stod för 12,9 respektive 3,2 miljoner av dessa lån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!